La mobilitat de 2023


  • Comparteix:

ferran.margineda

Ferran Margineda

Vocal de la CUP-PC a la junta de veïns de Valldoreix


Publicat: el 23/des/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Malgrat haver-se pogut formar un govern que ha desbancat la dreta catalana de l'ajuntament de Sant Cugat, personalment no em sento satisfet de com s'ha abordat tot el que respecta a la mobilitat de la nostra ciutat. Tot i els esforços en capgirar un model on el vehicle privat és el protagonista, un model construït sobre la base de l'individualisme, el consumisme i l'ús il·limitat de combustibles fòssils, les dificultats en gestionar una concessió en pròrrogues i l'imminent canvi organitzatiu que implica l'entrada en escena de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha condicionat i encara condiciona els possibles canvis a fer en el transport públic urbà.


Però també la dissociació de com s'ha entès l'urbanisme i les polítiques mediambientals han influït en canvis en la mobilitat que, si bé han estat benintencionats, no han estat ni contundents, ni resolutius.

És necessari fer un canvi en el model de mobilitat imperant que parteixi en primer terme de la perspectiva de gènere. Les dones són protagonistes absolutes de la mobilitat urbana, ja sia en el transport públic com en el privat. I, en segon terme, una assignatura de la qual tots coneixem la teoria; cal que se situï en el centre el transport públic col·lectiu.

En primer terme, ens hem de preguntar com encabir una xarxa de busos amb una alta freqüència en un nucli urbà on no caben més vehicles, on l'excés de trànsit col·lapsa el centre, i, en segon terme, veure quina és la finalitat d'una Zona de Baixes Emissions (ZBE) que, a part de ser un entrebanc per qui pateix la bretxa digital i una norma a revisar per altres derivades socials, a la nostra ciutat, on la capacitat adquisitiva mitjana permet la ràpida renovació del parc automobilístic, la fa ineficient com a mesura desincentivadora de l'ús del cotxe.

Repensar el nucli urbà comença per actualitzar el pla de mobilitat de 2014 perquè s'estudiï el tancament al trànsit del centre, només accessible a veïnes, comerç, serveis, bicicletes i VMP. I, a partir d’aquí, reconduir i refer les propostes que els tècnics de l'AMB han presentat i que no es diferencien massa de la veu experta de la PTP, amb la que compartim bona part de criteris, debatuts i consensuats, a l'Assemblea del Transport Públic de Sant Cugat.

FERRAN MARGINEDA és vocal de la CUP-PC a la junta de veïns de Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.