Més impostos per què?

Carles Brugarolas


Publicat: el 2/gen/23
Opinió| Columnes

Des de gener de 2021 a novembre de 2022, el cost de la vida ha crescut un 13%, i seguirà pujant. La inflació de preus sempre la pateixen més els més desafavorits perquè dins la seva renda personal i familiar el consum s'ho emporta casi tot, no hi ha estalvi ni per tant inversió. La cosa s'agreuja encara més quan resulta que els components de la cistella de productes que més pugen són els aliments (18,9%) i les despeses d'habitatge (22,7%). L'afectació en persones i famílies vulnerables és òbvia. També en entitats i negocis, que veuen per exemple com se'ls ha triplicat la factura de la llum.

Per raons com aquestes el grup de Junts per Sant Cugat hem presentat propostes i més propostes, mocions, al·legacions a les ordenances fiscals, als pressupostos... nombrosíssimes. Malauradament, però, el tripartit no n'ha acceptat cap ni una. Res, no han fet res de res. Congelen impostos i taxes, diuen, com si no sabéssim que mantenir intacta la fiscalitat en escenaris d'inflació elevada implica en termes reals APUJAR impostos.

Un podria entendre que un govern suposadament d'esquerres fins i tot en temps com aquests opti per apujar alguns impostos per ajudar més, per redistribuir millor. No és el cas. Prenent per exemple les dades de la darrera liquidació que disposem, la de 2021, l'Ajuntament acumulava 10 milions d'euros addicionals als seus comptes corrents. És a dir, enlloc d'ajudar més ha segrestat grans quantitats de recursos de les butxaques dels contribuents.

Així és. És incomprensible i és intolerable. El tripartit va a la deriva (i de retruc la gestió de l'Ajuntament. Dels diners de tots els contribuents de Sant Cugat). Enlloc d'avançar, clarament retrocedim en pràcticament tot.

En tot el mandat no s'ha aprovat ni un pressupost a temps, tot va tard i malament. Hi ha paràlisi i desorganització. La ciutadania valora pitjor que mai el seu govern municipal i l'estat general de la ciutat. No s'observen progressos rellevants ni en la lluita contra el canvi climàtic ni contra la desigualtat i la vulnerabilitat. Empitjoren els terminis de pagament a proveïdors, els calendaris de subvencions, el període d'atorgament de llicències, el volum dels reconeixements de deute, el trànsit, el ritme de lliurament d'habitatge protegit, els conflictes, el manteniment general, l'execució pressupostària, el respecte institucional... I tot plegat havent incrementat intensament la despesa estructural, molt per sobre dels ingressos corrents, i havent generat per tant un forat al pressupost que costarà moltíssim revertir.

Sant Cugat ha desaparegut del mapa dels municipis que feien les coses ben fetes, ja no té projecte ni lidera res, enlloc. Afortunadament queden a penes 5 mesos per a les eleccions.

CARLES BRUGAROLAS és regidor de Junts per Sant Cugat