Sant Cugat: creixement de ciutat, serveis de poble


  • Comparteix:

silvia.tusell

Silvia Tusell

Presidenta de la Junta de Valents a Sant Cugat


Publicat: el 29/gen/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Cada cert temps surt el tema dels jutjats a Sant Cugat i escoltem de totes les forces polítiques que sí, que la nostra ciutat hauria de tenir les seves pròpies dependències judicials. Algunes ho diuen per costum; d'altres, per no oposar-se a un consens raonablement estès.

El cas és que els nostres veïns de Rubí i Cerdanyola, els dos amb menor població, ja disposen de jutjats, i els santcugatencs volem poder tractar amb proximitat els assumptes de rellevància jurídica que sorgeixen a la ciutat: matrimonis, divorcis, filiacions, herències, cobraments, reclamacions, accidents de trànsit, desnonaments, denúncies...

Al ple de l'Ajuntament del passat 16 de gener vaig tenir oportunitat de preguntar a l'alcaldessa si tenien voluntat -ferma!- d'aconseguir que Sant Cugat tingués jutjats de Primera Instància i Instrucció (civils i penals). L'alcaldessa Mireia Ingla va respondre que "òbviament" treballen "moltíssim" per aconseguir implantar una “subdelegació dels jutjats de Rubí”. Una subdelegació no deixa de ser una mena de sucursal d'uns jutjats ja força col·lapsats, instal·lacions deficients i anys d'espera: mateixos recursos, més repartits. Aspiracions de curta volada.

La resposta del primer tinent d'alcalde, Pere Soler, que porta aquesta mateixa proposta al seu programa electoral, va ser encara més surrealista: va afirmar "treballar (òbviament, moltíssim, també) per aconseguir uns jutjats mercantils"; instància que, segons la Ley de Planta y Demarcación, no pot instal·lar-se a Sant Cugat, ja que és exclusiva de capitals de província. Treball inútil.

Hàbilment, l'alcaldessa va passar el torn a la senyora Cristina Paraira, regidora de Junts i tinenta d'alcalde de l'anterior govern, qui va recordar-li que aquest mateix mandat ells havien presentat una moció en aquest sentit i que l'equip de govern l'havia rebutjat. Junts donava continuïtat a la petició de l'alcaldessa Mercè Conesa a la Generalitat de l'any 2012 perquè fes arribar la voluntat de Sant Cugat al Congrés per modificar la llei. Teníem llavors 60.000 habitants.

Ningú diu que el tràmit sigui fàcil ni tampoc que sigui competència de l'Ajuntament:
  • 1. El Govern de la Generalitat ha de remetre un informe al Govern central.
  • 2. Aquest l'ha de sotmetre a dictamen del CGPJ
  • 3. Amb l'informe favorable, el Consell de Ministres ha d'acordar que el ministre de Justícia dicti un Decret-Llei creant el nou jutjat.

  • Materialment, el municipi aspirant només ha de proveir els terrenys pels Jutjats.

    Podria semblar que som ara al lloc i al moment oportuns: un govern central socialista disposat a canviar tot allò que ERC li proposa en matèria de Justícia; els mateixos partits de l'equip de govern municipal dirigeixen els governs centrals i de la Generalitat. Bingo!

    L'ambició d'aquest equip de govern per a Sant Cugat, però, només arriba a ser subdelegació de Rubí. Aspirar a aconseguir allò que San Bartolomé de Tirajana o Lora del Río ja tenen des de fa deu anys es presenta com una fita inassolible per a l'equip d'Ingla i Soler.

    Queda el dubte de si ERC i el PSC de Sant Cugat troben massa feixuga la tasca per dedicar-s'hi, o bé si el que passa és que els nostres polítics locals tenen ascendència i influència nul·les a dintre dels seus partits respectius. O potser tot plegat.

    Tant si és per desídia com si és per inconsistència, ja sabem que l'equip de Govern actual tampoc presentarà batalla per a un hospital públic, ni per a una comissaria de Mossos que no sigui una subdelegació de Rubí, ni per a una estació de Renfe amb connexió a Barcelona, o una dotació de Bombers, o una administració de la Seguretat Social, ni qualsevol altre servei d'una ciutat propera als 100.000 habitants. Presenten plans d'expansió urbanística fins a assolir 120.000 habitants, però per aconseguir els serveis que ja ens pertoquen, això no.

    L'únic que se'ls demana és que tinguin la mateixa ambició que tenen els veïns de Sant Cugat. En definitiva, siguin una mica més valents.

    SILVIA TUSELL GÓMEZ és presidenta de la Junta de Valents a Sant Cugat


    • Comparteix:

  • OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.