Adeu 'model Sant Cugat', adeu


  • Comparteix:

xavier.auroux

Xavier Auroux

Membre de la Junta del PDeCAT Sant Cugat del Vallès


Publicat: el 28/gen/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa uns anys es va sentir que la ciutat creixeria fins a les 80.000 persones. A tots ens va semblar que allò era molt, que trigaríem a arribar-hi, i que després pararia. Jo m'ho vaig creure, error! Ja el 2010 vàrem assolir aquella xifra, avui superem els 95.000, i no sembla que aquest sigui cap límit.

En 10 anys, 20.000 nous ciutadans. I això és sense comptar els Ragulls Centre que el tripartit vol escampar, amb alçades de 7 (o 11?) plantes. El tripartit acaba de descobrir els models 'desarrollistes' dels anys 60! Sense oblidar el futur barri de Ca n'Ametller, amb 4.000 habitatges nous. Aquest model de creixement... fins quan?

Amb un 20% més de vianants per les voreres, com esquivarem el nombre creixent de patinets i similars?

I la circulació? Què faran els vehicles de transport, de distribució domiciliària, ambulàncies, taxis, o dels particulars que van a treballar, per on passaran? Seguiran patint els col·lapses pels carrers del centre i a més, prohibiran circular-hi amb motors de combustió, o els obligaran a comprar vehicles elèctrics?

En 10 anys necessitarem molt més d'un 20% més de llits d'hospital perquè la població s'haurà envellit. Està previst ampliar els CAP? Exigirem un hospital públic? O esperarem que creixin les cues i després ja veurem, pregant perquè no hi hagi cap pandèmia més?

Cada setmana els mitjans de comunicació de Sant Cugat recullen que hi ha hagut un incendi. Com podran arribar els bombers al centre de Sant Cugat en hores punta, quan la circulació està col·lapsada? Pel carril bici, pot ser?

Actualment moltes gestions s'eternitzen. Amb el creixement plantejat, això només farà que empitjorar. S'allargaran els tràmits un 20% més?

Podríem seguir parlant d'equipaments culturals, socials, de seguretat, esportius, i de gestió de residus. On vull arribar? Volem conèixer fins quan està previst créixer la nostra ciutat.

O s'estableix un pla per fer créixer els equipaments d'acord amb l'increment de població, o oblidem-nos del 'model Sant Cugat'. Més gent no és més IBI, sinó més equipaments.

Demanem que l'Ajuntament faci pública la xifra de l'objectiu del sostre de persones amb l'actual pla urbanístic, i que confirmi quin és el pla de creixement dels equipaments corresponent. Volem preservar el 'model Sant Cugat'. Recordem que quan el Pla General Metropolità va preveure 200.000 habitants, l'alcalde Aymerich va dissenyar una ciutat amb un sostre reduït a 100.000 persones. Aquests foren els fonaments per construir el 'model Sant Cugat'. Allò que ara l'Ajuntament posa en perill, o senzillament, vol carregar-se.

XAVIER AUROUX és membre de la Junta del PDeCAT Sant Cugat del Vallès



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.