Col·lapse econòmic, exigim transparència i responsabilitats

Carles Brugarolas


Publicat: el 20/feb/23
Opinió| Columnes

Parlant sobre el tema de les plusvàlues, el PSC ha presentat una moció pel ple de febrer que en els seus atesos diu: 'Atès que per part dels serveis econòmics de l’Ajuntament es va preveure l’afectació que tindria aquest nou sistema de càlcul en una reducció del 35%, havent estat força encertat, ja que el pressupost de 2022 era de 16.350.000 euros i les liquidacions totals han estat de 11.169.478,82 euros, representant una reducció del 31,6%'. Això mateix ho reblava el representant del PSC a la tertúlia política de Cugat Mèdia del 16 de gener: 'Per donar xifres molt rodones, al pressupost teníem 16 milions, nosaltres prevèiem ingressar d’onze a dotze, i és veritat, s’han ingressat onze'.

Sí, ho esteu llegint bé. Els polítics del tripartit van pressupostar una previsió de recaptació de 16 milions per plusvàlues malgrat que els serveis tècnics, i el grup de Junts per Sant Cugat a través de les nostres al·legacions, prevèiem que s'ingressarien 11 milions, que sabien per tant que era falsa.

És a dir, només per aquest concepte (n'hi ha d'altes) es van inventar una previsió d'ingressos de 5 milions d'euros per poder quadrar un pressupost que ells sabien perfectament que era paper mullat. I no se n'amaguen!

Aquest és només un exemple més de fins a quin punt la gestió econòmica del tripartit ha estat tan nefasta.

Han fet créixer les despeses molt per sobre dels ingressos durant tot el seu mandat fins que han arribat al punt en què ja no és possible quadrar el pressupost sense fer explícites les retallades que se'ns venen a sobre.

Aquesta és la raó per la qual el Tripartit no ha presentat cap proposta de pressupost per a 2023.

Junts per Sant Cugat portem tot el mandat posant-nos a disposició per ajudar a redreçar la situació en benefici de la ciutadania, sempre amb el no per resposta.

Fa anys que diem que s'estava fent un forat molt gran al pressupost municipal, que la praxi econòmica era la pitjor que es podia fer i que això comportaria conseqüències severes per a l'Ajuntament i la ciutadania que ha de servir.

Doncs ara ja les tenim aquí.

Ara ja només podem fer dues coses: En primer lloc, exigim transparència.

Cal que el tripartit informi totes les persones, entitats, barris i sectors, també a l'oposició, sobre l'impacte concret en forma de retallades conseqüència de la seva mala gestió: Reducció de subvencions, demores que hi ha i que hi haurà, reducció general de despesa i inversions compromeses que no es faran.

I en segon lloc, exigim responsabilitats.

Un a casa seva que faci el que vulgui, si vol estirar molt més el braç que la màniga, doncs cadascú sabrà.

Però amb els recursos públics, amb els diners de totes i tots, això és una barbaritat inacceptable.

Es clar que sí, des del nostre grup de Junts per Sant Cugat exigim responsabilitats, però sabem que aquesta exigència no anirà enlloc.

Esperem, això sí, que la ciutadania sabrà prendre les seves conclusions.

CARLES BRUGAROLAS és regidor de Junts per Sant Cugat