Una carta, que es una opinió per contribuir a planificar el futur de Mira-sol

Robert Savé

Robert Savé


Publicat: el 19/mar/23
Opinió| Columnes

Benvolguts partits polítics de Sant Cugat, m'adreço a vosaltres, ja que esteu en plena campanya per aconseguir vots i per tant presència i funcionalitat en el proper consistori.

Soc un veí de Mira-sol, un barri de més de 20.000 persones, que considero, que ara està planificat en forma i funcionament, i per als propers 50 anys, amb una mentalitat i visió municipal dels anys 90 del segle passat.

Penso que massa sovint, la relació entre Mira-sol i l'Ajuntament, ha sigut i és simplement d'acció reacció, un continuo "proposo (qualsevol de les dues parts) i accepto o rebutjo", moltes vegades sense massa visió global del barri o representativitat, darrere de les respostes/propostes.

Considero que una important quantitat de persones amb les seves diversitats i il·lusions pel present i futur tenen que gestionar-se des d'una relació i imbricació amb l'Ajuntament, totalment diferent a la desenvolupada fins ara, no perquè s'hagi fet malament, sinó perquè les circumstàncies són i seran totalment diferents a les que aquestes s'han produït.

Per això, penso que la nova relació tindria que estructurar-se en tres eixos:

  • El reivindicatiu de millores en la quotidianitat.
  • El lúdic/cultural/esportiu.
  • El propositiu, per plantejar des del propi coneixement de la realitat de Mira-sol, el seu futur.


  • En quant al reivindicatiu, cal una revisió total de la mobilitat per dins (anar als CAP, estació, mercat,...) i fora del barri (accessos i sortides vers les autopistes, per anar a treballar). Una generació de centres funcionals de relació/comerç, revisió del funcionament del sistema de salut pública, delegada, ves a saber per què, en la Mútua de Terrassa, potenciació de serveis de cures a persones, respecte de les patologies clàssiques i les noves formes detectades des de la Covid-19, reforçar el serveis socials per valorar noves fons de desigualtat i pobresa, com la generada pel desequilibri ingressos vídua/u / pagaments municipals.

    En quant al lúdic/cultural/esportiu, fora interessant revisar les festes/actes actuals i plantejar-ne de noves/nous, fent especial èmfasi amb la relació amb l'Escola Catalunya, el CF Mira-sol Baco i el complex esportiu de la Guinardera, ja que recull altres visions, edats...

    En quant al propositiu, és cabdal centrar l'actuació en tots els plans de creixement plantejats pel barri, per aportar la visió de la gent i per la gent, més enllà de la dels promotors, municipals o no, ni la dels futurs veïns, necessitats d'habitatge, com la Constitució ressenya. Caldria fer especial èmfasi en aspectes de lo quotidià, que seran els mateixos d'ara, però amb més població i uns hàbits i necessitats característics de la segona meitat del segle XXI (aigua, energia, temperatura....).

    La meva proposta pretén contribuir junt amb altres, a fer un Mira-sol funcional en el segle XXI, i el plantejament segueix el Model de Ciutat presentat en un ple específic de l'Ajuntament al Juliol del 2022.

    Sant Cugat del Vallès es fa gran, referint-nos, és clar, al municipi actual, al del segle XXI. Es fa gran en població, en nombre d'habitants, ja que les previsions desenvolupades en el Model de Ciutat del Consell de Ciutat (juliol 2022), a partir de les dades d'IDESCAT 2019, poden quedar curtes quan en els propers anys es desenvolupi el barri da Ca n'Ametller.

    Se superaran amb escreix els 100.000 habitants i, per tant, sembla lògic aplicar la Llei de Grans Ciutats o Llei de Mesures per a la Modernització del Govern Local (Llei 57/2003, de 16 de desembre), i en conseqüència caldrà, com a mínim parlar, valorar i si s'escau generar eines de participació i fins i tot gestió ciutadana, de grans grups de població en un mateix espai operatiu dins del municipi. És a dir, propiciar un funcionalisme per districtes, com és el cas de Mira-sol que compta amb uns 20.000 habitants.

    No és un model nou, en grans poblacions, com és el cas del nostre municipi, que ja te òrgans descentralitzats de gestió municipal i estructures com el Consell de Ciutat i les Assemblees Ciutadanes, per copsar els sentiments, opinions, necessitats i il·lusions ciutadanes, però no és suficient, cal que realment hi hagi òrgans propers als conciutadans en espai i temps, que siguin un estament de gestió de cadascun dels barris, vinculats al municipi.

    També, tal i com s'ha construït la ciutat en els darrers 20-25 anys, els nous barris han acollit una població d'edats molt iguals i, per tant, els fenòmens associats a la pròpia vida són molt homogenis, passant-se d'unes determinades necessitats de cura per a infants, a unes clares necessitats per a gent gran.

    Aquestes cures com molt bé ha estudiat, descrit i plantejat per cercar solucions el Baròmetre Inclusiu de l'Ajuntament de Sant Cugat són complexes d'aplicar, si no és des del coneixement del problema en la quotidianitat i la proximitat amb les persones, així a tall d'exemple, l'informe ens diu que "aproximadament un 20% de les persones enquestades no té ningú de confiança a Sant Cugat amb qui poder parlar de temes personals. Una dada gairebé 5 punts percentuals més elevada que la registrada fa tres anys".

    A més, aquesta ciutat en creixement, ara certament modulat, però en creixement, requereix d'un nou plantejament global, i també a nivell de Mira-sol, que tindrà en els propers anys un desenvolupament en els nous conjunts de Can Cabassa i ca n'Ametller.

    El que és important, fins i tot cabdal pensar i fer són CAP, escoles, instituts, reserves per pluvials que puguin alleugerir la despesa d'aigua en els grans espais verds, i zones esportives amb dissenys per un temps amb menys aigua que ara, centres cívics segle XXI, un plantejament respecte de la captura i distribució d'energia solar, un servei de cures des del 0 a l'infinit, un hospital, mobilitat sostenible i funcional...

    Descentralitzar responsabilitats i la seva gestió, que aquestes requereixen per éssers funcionals, eficients, properes i empàtiques, genera dificultats d'entrada, però de ben segur, en poc temps ofereix solucions de tota mena i actuacions majoritàriament constructives, perquè la corresponsabilitat és positiva.

    És una simple exposició personal, però per a la vostra informació, integració i desenvolupament, som el 20% de la població del municipi. Aplegats estem per un Sant Cugat resilient.

    ROBERT SAVÉ és membre del Consell de Ciutat de Sant Cugat