'Montillisme' a Sant Cugat: Forat pressupostari i primeres retallades


  • Comparteix:

carles.brugarolas

Carles Brugarolas

Regidor de Junts per Sant Cugat


Publicat: el 24/abr/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El ple del mes d'abril va aprovar les modificacions 9 i 10 del pressupost prorrogat de 2023 amb càrrec al romanent de tresoreria per despeses generals. Cal recordar una vegada més que el romanent ha de ser considerat com un ingrés extraordinari i que en general només es pot fer servir per reduir l'endeutament o per inversions que generin no despesa posterior, com és lògic, com ara la construcció d'una vorera. Es van incorporar més de 2,8M€ per finançar despeses com ara (les més quantioses) ajuts menjador, assistència domiciliària, transport públic, gas i electricitat, neteja d'edificis, telefonia i Internet, lloguers... en fi, despeses clarament ordinàries, d'aquells que podríem dir que són estructurals de l'Ajuntament.

Els que seguim les notícies econòmiques ja sabem que la UE imposarà la recuperació de la vigència de les normes d'estabilitat pressupostària entre altres coses per lluitar contra la inflació. Traduït al cas del nostre ajuntament: tornarà a estar prohibit utilitzar el romanent per finançar despesa ordinària, com és lògic, possiblement a partir de l'1/1/24. Aleshores emergirà amb tota la seva cruesa EL FORAT que hem vingut denunciant els darrers anys i que estimem que en aquests moments ronda almenys els 15M€.

Per a què ens entenguem, fruit de la nefasta gestió econòmica del Tripartit els ingressos estructurals de l'Ajuntament no arriben a cobrir les despeses estructurals almenys des de 2021. Gasten molt més del que ingressen, pel que sembla no volen assumir el cost polític de pujar impostos per finançar les seves despeses, que per cert, costa molt entendre en què s'han gastat més enllà de l'increment desmesurat del cost en assessors i polítics o les campanyes descaradament electoralistes que paguem entre totes i tots, perquè en general la ciutat està pitjor.

Tan gran és el forat que ni tan sols han estat capaços de presentar una proposta de pressupost per a 2023 per evitar fer visibles les retallades que caldria incloure per poder-lo quadrar.

El Tripartit (amb el vot favorable de Cs) va aprovar també una primera relació de retallades d'1,7M€. Entre d'altres, ha reduït el pressupost de les ajudes a negocis i empreses (230.000), els ajuts al lloguer per a col·lectius vulnerables (155.000) i moltes altres despeses previstes per a cultura, RRHH, serveis socials... És només el primer paquet de retallades, fins i tot considerant les massa optimistes previsions del tinent d'alcaldia del ram, Pere Soler, que va estimar en 7,7M€. Dels 6 que resta retallar segons ell, per tant, no sabem res de res. I insistim, això és només el principi.

És curiós com es repeteix la història: un tripartit deixant un forat monstruós al pressupost... sembla un remake del tripartits PSC-ERC-ICV de la Generalitat, ara a Sant Cugat. Ens ha estat governant el "montillisme". Zero en gestió, zero en transparència, zero en responsabilitat.

Queden 5 setmanes per a les eleccions. El Tripartit intenta acabar el mandat com si no passés res, el que vingui després ja s'ho trobarà. Que cadascú prengui les seves conclusions.

CARLES BRUGAROLAS és regidor de Junts per Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.