Aigua


  • Comparteix:

robert.save

Robert Savé

Membre del Consell de Ciutat de Sant Cugat


Publicat: el 1/jun/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

De la mateixa manera que tant sols recordem a Santa Bàrbara quan trona, nomes parlem de l'aigua, quant aquesta es mostra en defecte (sequeres) o excés (inundacions). La resta del temps, en el nostre primer món la tenim tan interioritzada, que es dona per fet el seu abast senzill, suficient en quantitat i qualitat, espai i temps. La qual cosa, és una anècdota, dins del món, una gota, un rajolí d'aigua respecte del gran cicle hidrològic planetari.

En aquest cicle llunyà, ens sembla que no hi incidim, però no és així. L'escalfament global, que generem amb el nostre metabolisme individual i social, fa que el mar incrementi la temperatura i s'acidifiqui, generant canvis en les corrents marines i faci pujar el nivell del mar, però no tan sols es mostren en el medi marí, també en el terrestre, modificant la línia de costa, la salinitat dels freàtics costaners, el desplaçament de les grans masses d'aire dels oceans i en conseqüència de la distribució de pluges i sequeres.

Ras i curt, és l'efecte papallona el que ens hauria de fer pensar en l'aigua quotidiana, en la seva propietat, gestió, control, ús, reciclatge..., en poques paraules, en la consideració que s'ha de tenir per aquest recurs limitat, de tothom i absolutament necessari per a la vida.

Aigua és el major percentatge en pes del nostre cos, però és més, molt més. És el paisatge viu i funcional on necessitem viure. És necessària per produir aliments (l'agricultura no gasta, utilitza), per apagar i/o mantenir boscos, per disposar de pesca, i també d'entre altres, és l'imprescindible per higienitzar el nostre entorn.

Per tot això, el nostre consum personal, en el nostre model social, és molt més dels 100-250 litres per persona i dia, són molt metres cúbics a l'any.

Davant d'aquesta realitat, quina informació objectiva del cicle de l'aigua es dona? Quina formació en la sobrietat, estalvi i eficiència rebem?I, molt important, per què deixem en mans privades un bé comú absolutament necessari?

No totes les opcions polítiques en parlen, en temps de sequera, que no totes les empreses i institucions tracten el tema amb suficient profunditat i objectivitat...i en la vida quotidiana, cada gota compta i més si tenir-la requereix d'un gran esforç científic i tècnic, a la fi d'energia i diners. Per tant, per què no municipalitzem d'una vegada per totes la captació, potabilització, gestió, distribució, sanejament i reciclatge de l'aigua?

És nostra, de tots, de tothom i per a tot i per a tothom, no per fer negoci. Simplement per viure, l'aigua i la vida, són drets fonamentals.

ROBERT SAVÉ és membre del Consell de Ciutat de Sant Cugat

Fonts consultades per l'autor:
FAO
Fundación Aquae
Miteco
Ohchr
UN
BOE



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.