Habitatge públic a Valldoreix


  • Comparteix:

xavier.humet

Xavier Humet

Vocal de govern i portaveu del grup municipal de la CUP a Valldoreix


Publicat: el 29/setembre
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Volem habitatge públic al nostre poble. És inconcebible que a hores d'ara en una població de gairebé 9.000 habitants NO hi hagi cap habitatge públic. No volem que els nostres fills hagin de marxar de Valldoreix i en som conscients que per a molts arribem tard.

L'habitatge és un dret fonamental i així ho recull la Constitució espanyola: "Artículo 47 de la Constitución Española: Todos los españoles tienen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada. Los poderes públicos promoverán las condiciones necesarias y establecerán las normas pertinentes para hacer efectivo este derecho, regulando la utilización del suelo de acuerdo con el interés general para impedir la especulación. La comunidad participará en las plusvalías que genere la acción urbanística de los entes públicos."

L'habitatge públic que impulsarem, promourem o gestionarem sempre serà de lloguer i ho farem tal com diu la llei, distribuït pel Territori amb el model urbanístic existent a Valldoreix. Entenem l'habitatge públic com un patrimoni públic. Ha estat i és un engany fer habitatge públic de venda, ja que és una manera de privatitzar sol públic i de disminuir el Patrimoni Públic.

Un altre factor a considerar és el de l'ús i la necessitat. Qui ha d'utilitzar els habitatges públics?. Entenem que qui més necessitats tingui, i això s'ha de regular i controlar. Doncs les capacitats adquisitives de les unitats familiars són variables al llarg del temps i qui s'ha pogut beneficiar d'un habitatge públic en un moment determinat, passat un temps potser ja no li farà falta. Si fem una bona gestió pública, reglamentant els requisits per accedir-hi cada X anys, aconseguirem fer un ús òptim del parc públic d'habitatges.

L'habitatge en aquests darrers anys ha estat tractat com un bé especulatiu, per "fer negoci" i les nostres administracions no han fet els deures.

A Valldoreix hi ha ZERO habitatge públic de lloguer. Ja fa anys (potser vuit) ens diuen que a un solar que hi ha al carrer de Santjoanistes, darrere de l'Estació de FGC, l'Incasòl farà 48 habitatges en un model de construcció de planta baixa i pisos. Model de construcció que ha causat rebuig a Valldoreix per part de diferents sectors. No ens posarem farrucs amb el model, doncs podria ser desenvolupat dins la qualificació de solars 20a/10 (unifamiliar aïllada) però que per habitatge públic fos plurifamiliar. No és cap invent, ja es va fer a Sant Cugat, concretament a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil a Mira-sol.

No seria cap daltabaix poder realitzar aquest model de construcció de l'habitatge públic de lloguer en solars 20a/10 plurifamiliars. Oh, és que la Llei no ho permet! Doncs canviem la Llei.

Comença a arribar el moment en què ens hem de plantejar quin model de poble volem. No volem un Valldoreix elitista. Hauríem d'encetar el debat entre tots, un debat seriós i rigorós que pensés en el futur del poble i el de les nostres filles.

En els propers anys i amb els actuals planejaments urbanístics que haurem d'endreçar i amb els planejaments que vindran, tindrem l'oportunitat de generar espais per construir habitatge públic.

Ara per ara i com accions immediates volem impulsar que en el 20a/10 es pugui fer habitatge bi-familiar (el segon de lloguer) en les parcel·les amb gent empadronada. Afavorirem l'acompanyament de persones grans, farem legal un fet que ja s'està donant a Valldoreix, augmentarem l'oferta d'habitatges de lloguer i facilitarem el manteniment dels habitatges.

Cedirem solars públics per poder fer habitatges de lloguer a través del cooperativisme.

Farem un cens d'habitatges buits per poder fer convenis de col·laboració amb els propietaris.

Plantejarem la Masoveria urbana.

Promourem el 'cohousing' com a alternativa de compartir espais i recursos per la gent gran.

XAVIER HUMER CIENFUEGOS-JOVELLANOS és vocal de govern i portaveu del grup municipal de la CUP a Valldoreix  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.