La cooperació internacional


  • Comparteix:

ramon.pros

Ramon Pros


Publicat: el 7/set/08
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El nostre municipi és capdavanter, donada la circumstància que hi esmerça l'1% del pressupost municipal i això és una gran quantitat que fa ratllar gairebé el 600.000€ anuals.

ESCOLTA-HO

Voldria parlar de la cooperació internacional.

El nostre municipi és capdavanter, donada la circumstància que hi esmerça l'1% del pressupost municipal i això és una gran quantitat que fa ratllar gairebé el 600.000€ anuals. Això comporta que moltes entitats que fan treballs de cooperació internacional i presentin projectes. Per part de l'Ateneu durant l'any 2007 ha portat un treball a una comunitat indígena a l'Equador que es diu Tolachica.

A través del centre de recursos de l'Ateneu s'han esmerçat esforços complementaris per fer un estudi sobre el que és la gent i el que representen a Tolachica. 63 famílies indígenes tenen uns espais comunals i ens hem dedicat a fer un estudi del que fan, com es diuen, què saben fer, la medicina tradicional, els noms de lloc, és a dir, la toponímia i l'onomàstica com elements vertebradors d'una coneixença ancestral i que a la vegada ha perdurat en el temps.

Pensem que és una manera que aquells que tenen els orígens ben arrelats plantin la llavor pel futur.
Anomeno només uns exemples de la toponímia local que nosaltres hem fet de recerca, són aquells noms que a tots ens fa gràcia poder saber, igual que els tenim a Sant Cugat, també els tenen a Tolachica, Equador. De la toponímia local dels seus boscos comunals i de les seves terres que han de regenerar amb el Pla de Cooperació Internacional que portem des de Sant Cugat, coneixem noms com "carbonera", "chocota , "chicapina", "cochabamba", "Mulanga"...
Això és la toponímia, és a dir, els noms que diem dels noms, però també vam fer els noms de les famílies o com els anomenen popularment: abuela Tuca, chabela, chiqui, condorito, Don Pancho, gitano, loco Sebas, Mechona o Sito Perestroika, salvatijos, topitos o bailejo.

Total, una forma d'entendre una comunitat, que fa possible que els seus orígens perdurin i que amb el temps siguin la realitat social de la història.

RAMON PROS (01/abr/08)
President de l'Ateneu



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.