Les xifres de la Setmana del Llibre ho diuen tot


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 20/mar/09
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És molt agradable poder dir que un esdeveniment cultural del nivell de la Setmana del Llibre en Català ha estat un èxit a Sant Cugat. Ho és per diverses raons.

ESCOLTA-HO

D'una banda, perquè el rebuig per part de l'Ajuntament de Barcelona va obligar els organitzadors a buscar una altra ubicació a corre-cuita; i de l'altra, perquè és molt difícil que un muntatge d'aquestes característiques arribi a reeixir el primer any. Però també perquè, com sabem, el centralisme barceloní és ferotge i hi ha la tendència a pensar que tot allò que no es fa a Barcelona és poc rellevant. Es tracta d'un prejudici, no cal dir-ho, però molt arrelat, fins al punt que genera una inèrcia gairebé impossible de trencar. Ni tan sols la prova irrefutable dels números no serveix. Una prova, a més, que ens diu que el temps que triga el Metro del Vallès a cobrir la distància entre Plaça de Catalunya i Sant Cugat és exactament el mateix que triga el metro de la línia 1 a cobrir la distància entre Feixa Llarga i el Clot. És a dir, 25 minuts. Com s'explica, aleshores, que un barceloní consideri lluny Sant Cugat i a prop el barri del Clot? Doncs s'explica, perquè el problema no rau en la distància real sinó en la imaginària. Conceptualment, per a un barceloní, Sant Cugat és als afores del seu centre neuràlgic mentre que el Clot en forma part. La distància, per tant, és mental, no pas real. Tanmateix, és impossible fer-li entendre això a un barceloní. Cosa que encara fa més rellevant l'èxit de la Setmana del Llibre, perquè, tot i la inèrcia esmentada, el balanç és altament positiu. Veiem-lo: per la Setmana han passat 50.000 persones, només 25.000 menys que l'any passat a Barcelona; els ingressos han superat els 200.000 euros, només un 30% menys que l'any passat, i s'han venut 15.000 llibres, només 5.000 menys que el 2008. I pel que fa a títols: l'any passat se'n van vendre 9.000 i enguany 7.000. Només 2.000 títols de diferència. Si això no és un èxit, què ho serà? Un èxit, per cert, que encara és més espectacular si comparem les xifres de Sant Cugat amb les edicions en què la Setmana se celebrava a les Drassanes de Barcelona, ja que la diferència a favor de la nostra ciutat, en aquest cas, és aclaparadora. Arribats aquí, queda clar que si el 2010 la Setmana no es fa a Sant Cugat no serà pas per culpa nostra.

VÍCTOR ALEXANDRE
Escriptor i periodista

www.victoralexandre.cat




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.