Llengua i país


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 3/jul/09
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat 27 de juny va començar el Correllengua 2009. Encara falten uns mesos perquè arribi a Sant Cugat, però és un bon motiu per recordar que, segons la Secretaria de Política Lingüística, el nombre de catalanoparlants s'ha reduït un 10%. Cosa que, en bona part, és culpa nostra.

ESCOLTA-HO

Una llengua que s'usa poc acaba no tenint raó de ser i allò que no té raó de ser desapareix. No tenim cap dret a acusar els nouvinguts de no parlar català si nosaltres som els primers que els parlem en una altra llengua. Quin interès poden tenir-hi si amb el nostre comportament els estem dient que no cal que l'aprenguin? Hem de comprendre que el gran motor de la humanitat és la necessitat. No hi ha evolució sense necessitat. I la llengua catalana, per molts segles d'història que tingui al darrere, només sobreviurà si és útil i necessària per viure als Països Catalans.
El català, cada cop més, s'està convertint en un patuès, en un dialecte de l'espanyol. I això -cal denunciar-ho- s'està fent en connivència amb els llibres d'estil de molts mitjans de comunicació catalans que, amb l'excusa “d'arribar a tothom”, no sols naturalitzen els castellanismes, sinó que també arraconen sistemàticament les paraules i les expressions catalanes més genuïnes i utilitzen les que presenten menys diferències morfològiques i fonètiques amb l'espanyol. És a dir, que l'arquitectura de la llengua és cada cop més pobre, la sintaxi fa pena i creix per moments la ignorància dels referents culturals propis. Això fa que la major part dels catalans utilitzin dites populars i frases fetes espanyoles en lloc de les pròpies i que la llengua catalana s'estigui transformant en un dialecte anomenat catanyol.
Assumim, per tant, la nostra responsabilitat. Pensem que si perdem la llengua perdem el país i treballem, cadascú des del seu àmbit, per petit que sigui, per tal que la llengua i el país assoleixin l'únic estatus polític que els pot retornar la normalitat. Treballem, en definitiva, per normalitzar políticament el nostre poble, perquè normalitzant-lo normalitzarem també la nostra llengua i la nostra vida.

VÍCTOR ALEXANDRE
Periodista i escriptor
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

COMENTARIS

El portal de la Corporació Catalana (esadir.cat) accepta tota mena de castellanismes. Així no és estrany que avui escoltant l'Oracle a Catalunya Ràdio, el Xavier Graset digui: "era el teu jefe, oi ?" Tot plegat és ben penós.

correllengua. Enviat el 3/jul/09


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.