Sobre les acusacions a la Plataforma Santcugatenca per a l'Autodeterminació


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 16/oct/09
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El lema 'Consulta és democràcia' que la Plataforma Santcugatenca per l'Autodeterminació proposava per a la Festa de Tardor d'enguany no ha reeixit, però cal felicitar-ne la comissió organitzadora per la decisió salomònica que han pres, ja que el lema escollit ha estat: 'Associa't, participa i decideix'. Aquest lema, evidentment, és una crida als santcugatencs perquè s'impliquin en la vida associativa de la ciutat i ajudin a millorar-la en tots els àmbits, però també recull l'esperit de la proposta de la Plataforma per mitjà del concepte 'decidir' com un valor de tota col·lectivitat democràtica. Finalment, per tant, s'ha imposat el sentit comú i s'ha tancat la polèmica absurda desfermada per algunes persones que acusaven la Plataforma de voler 'manipular i polititzar' la Festa de Tardor.

ESCOLTA-HO

Com va dir José Manuel Casteleiro, coordinador de la Festa, la proposta de la Plataforma, “no era una manipulació, era una proposta més”. Casteleiro, a més, va desmentir la falòrnia segons la qual alguna entitat hauria abandonat l'organització de la Festa per aquest motiu. Res de res. L'exalcalde Àngel Casas i el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, en llegiran el pregó i tot es desenvoluparà amb normalitat. Sobta, tanmateix, que persones demòcrates qualifiquin de “polititzades” totes aquelles entitats i propostes que no coincideixen amb el seu pensament polític. Sobta i entristeix. Perquè, quina de les dues paraules del lema inicialment proposat molestava més a aquests demòcrates, “consulta” o “democràcia”? Que potser opinen el contrari? Que potser opinen que consulta no és democràcia? Francament, resulta molt estrany que un demòcrata tingui por d'una consulta a la ciutadania fins al punt de considerar que fer-ne promoció no és democràtic. Què és, aleshores, la democràcia, si no? Quina mena de democràcia és aquella que nega el dret d'una col·lectivitat a pronunciar-se lliurement sobre el seu futur polític?
Hom pot recórrer a la demagògia per dir que la Festa de Tardor és una cosa i la consulta sobre la independència una altra, però no és cert. Si més no, per dues raons: perquè l'organització de la Festa de Tardor és potestat del seu teixit associatiu, i les entitats independentistes també formen part d'aquest teixit, i perquè totes les entitats, absolutament totes, tenen ideologia política i és d'acord amb ella que entenen el món i desenvolupen les seves activitats. La tinc jo, com a autor d'aquestes línies, i la té el lector que amablement les llegeix.

VÍCTOR ALEXANDRE és periodista i escriptor



  • Comparteix:

COMENTARIS

Totalment d'acord.

Joanet. Enviat el 16/oct/09


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.