Barcelona d'esquena a Catalunya


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 2/jul/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Comparteixo plenament el punt de vista de l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, pel que fa a l'actitud de la ciutat de Barcelona amb la resta de Catalunya. En la taula rodona que es va fer dies enrere al Centre de Cultura Contemporània, Recoder va parlar del dèficit d'infraestructures que pateix el país i de la necessitat de crear 'interconnexions que no siguin només radials cap a Barcelona'.

ESCOLTA-HO

Cosa que és molt certa, perquè el país està configurat de manera que tots els camins porten a Barcelona, fins al punt que molta gent s'hi veu obligada a anar-hi davant la impossibilitat de desplaçar-se directament a un municipi proper des de la seva ciutat. És a dir que s'obliga la gent a dedicar molt més temps del que realment els caldria en els desplaçaments laborals si Catalunya disposés d'una bona xarxa de connexions intercomarcals. Aquesta és la raó principal per la qual hi ha tanta gent que utilitza el cotxe per anar a la feina, amb la consegüent congestió de trànsit a les carreteres i l'augment de la contaminació mediambiental.

Recoder, per tant, té raó quan afirma que 'Barcelona no té visió metropolitana' i que 'Ildefons Cerdà mai no hauria posat l'estació del TGV a la Sagrera'. Té raó perquè ja és ben curiós que queixant-nos, amb justícia, de les infraestructures radials dissenyades pels diferents governs espanyols que marginen Catalunya i situen Madrid com a centre de l'univers, no tinguem escrúpols de reproduir el mateix esquema al nostre país situant Barcelona com a principi i final de la vida dels catalans. I també és molt pertinent la referència a Cerdà per dues raons: una, perquè, certament, Cerdà, que va presentar el seu projecte de l'Eixample abans de la creació de l'automòbil, mai no hauria comès el grandíssim error de situar l'estació del TGV al cor de la ciutat, sinó que hauria previst que aquest cor s'estendria en el futur fins al Vallès; i dues, perquè, l'estultícia governamental amb què ell es va trobar al segle XIX -que va criticar i escapçar el seu pla de dalt a baix- era la mateixa que avui ha decidit que l'estació barcelonina del TGV sigui la Sagrera. La política de vol gallinaci és molt poc amiga del talent i de la visió de futur. De fet, és incapaç de reconèixer-los.


VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.