Roser Clavell

Victor Alexandre


Publicat: el 21/gen/11
Opinió| Columnes

És una notícia molt positiva el fet que, malgrat el canvi de govern, Roser Clavell continuï essent la màxima responsable de la política exterior de la Generalitat.

Escolta-ho

És una notícia que diu molt a favor de Clavell, en particular, perquè veu reconeguda la tasca que ha dut a terme aquests darrers anys, i també diu molt a favor del govern de Convergència i Unió, perquè, lluny del sectarisme que ha caracteritzat el tripartit, dóna per bona una iniciativa d'Esquerra i ratifica en el seu càrrec una persona militant d'aquest partit. No m'imagino l'actual direcció nacional republicana fent el mateix a l'inrevés amb algú de Convergència, francament. La continuïtat en el càrrec, per tant, així com l'acceptació de la mateixa Roser Clavell -cosa que deu haver molestat força Joan Puigcercós-, són tota una lliçó política.

Val a dir, tanmateix, que això ha passat perquè la tasca de Roser Clavell ha estat eficient en la gestió de les anomenades ambaixades catalanes. Unes ambaixades que van néixer com a fruit d'un plantejament molt encertat d'Esquerra, però que s'han vist emmanillades a causa de la manca de recursos econòmics. Ha estat magnífic obrir ambaixades a París, Londres o Berlín. Però sense diners per rendibilitzar-les, aquestes s'han convertit en una operació més estètica que efectiva. Clavell, per tant, ha de fer que el nou govern vagi més enllà i que prengui consciència de la importància estratègica que poden tenir aquests centres a les principals capitals de la Unió Europea. Catalunya, emmordassada en el terreny de la representació simbòlica -la manca d'oficialitat de les seves seleccions esportives, per exemple-, necessita projectar-se nacionalment a través de la cultura. El capital principal, és a dir, el talent de primera magnitud en tots els camps de les arts, ja el tenim. Ara només falta que ens ho creiem i que actuem en conseqüència.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat