PP i Ciudadanos contra la llengua

Victor Alexandre


Publicat: el 23/set/11
Opinió| Columnes

Les clares i contundents declaracions que han fet aquests dies la majoria de representants polítics santcugatencs, i també Òmnium Cultural, sobre els atacs que està rebent la llengua catalana, són d'agrair, perquè situen el Partit Popular i Ciudadanos en el lloc que veritablement els correspon, que és el de l'encarnació de l'autoodi.

Escolta-ho

Ja sabem que en aquest món hi ha d'haver de tot, des de grans amors a grans odis. Hi ha persones que odien altres persones i col·lectius que odien altres col·lectius. Però una cosa força insòlita i malaltissa és l'odi vers un mateix. Aquest extrem tan extrem no sovinteja i necessita més tractament psicològic que no pas polític.

Tanmateix, hi ha partits nacionalistes espanyols com el PP i Ciudadanos, amb seu a Catalunya però amb el cap i el cor a Madrid, que odien profundament la identitat catalana, els seus drets nacionals i la seva llengua. I odiant tot això s'odien a si mateixos. Són partits catalanofòbics que es reafirmen per mitjà de la degradació i de la marginació de la llengua catalana i que dediquen totes les seves energies a convertir-la en un patuès de l'espanyola. Per això, mentre prohibeixen l'ús del català al Congrés espanyol, una cambra que teòricament representa tot l'Estat, inclosos els catalans, es dediquen a parlar en espanyol al Parlament de Catalunya al·legant que és la seva segona llengua. Molt bé. I com és, aleshores, que els diputats que tenen el català com a primera llengua no el poden parlar a la Cambra espanyola? Com és que l'espanyol, la segona llengua d'alguns diputats del Parlament de Catalunya, és més important que el català, la primera llengua d'alguns diputats del Congrés espanyol?

'És que parlant espanyol al Congrés tothom ho entén', afirmen. I nosaltres els podem respondre: Hi ha algú al Parlament de Catalunya que no entengui el català? Oi que no? Oi que tothom l'entén, per la senzilla raó que no es pot ser diputat de Catalunya sense saber català? Aleshores, si tothom l'entén, de la mateixa manera que tothom entén l'espanyol al Congrés, per què el PP i Ciudadanos no parlen en català al Parlament de Catalunya? Per què parlen en espanyol a la Cambra catalana? La resposta la saben, però no la poden confessar: per catalanofòbia.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat