La sanitat i el vídeo


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 14/nov/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No hauria imaginat mai que el debat sanitari fos motiu de debat electoral i de diferències substancials. No hauria imaginat mai que els professionals de la sanitat pública fessin manifestacions i vagues per defensar la universalitat de la sanitat i la qualitat del seu servei (i no solament per lícites demandes de condicions laborals).

ESCOLTA-HO

Durant 30 anys la sanitat pública ha estat un model de consens, de qualitat i d'aposta com a país. També durant els diferents governs del President Pujol. Quan es va fer el canvi de govern de CIU cap al govern d'esquerres, el dèficit del departament era molt superior a l'actual i ningú va apostar pel desmantellament progressiu del sistema públic sanitari. Ara la situació econòmica complicada està servint d'excusa per fer un canvi de model.

Segurament podem tenir al cap el que està passant a Itàlia o Grècia. Centrem-nos en que alguns (CIU) han decidit reduir impostos (llei de successions i donacions i no aplicació impost a les grans fortunes) i reduir serveis essencials en educació i sanitat. Suposo que el fet que el conseller de sanitat hagi estat el cap dels hospitals privats li posa la salsa al plat.

La recepta de CIU i PP és clara. Esquarterament de la sanitat i privatització d'aquelles àrees que resulten rendibles a mútues o empreses. Segregació per nivell de risc (malalts, gent gran) i de renda.

El senyor Rajoy ha dit que no retallarà en sanitat i educació. Suposo que sap que aquestes competències són exercides per les Comunitats Autònomes. Què està passant a Madrid o Castella La Manxa? El que per CIU es diu 'retallades', pel PP es diu 'recortes'; el que per CIU es diu 'privatització de serveis sanitaris', pel PP es diu 'privatización de servicios sanitarios'.

El vídeo de campanya que ha realitzat la direcció de campanya del PSC (i ha retirat) marca una bandera sobre la crisi de l'Estat del Benestar i sobre la velocitat a la que està avançant la idea d'una sanitat a la americana: ciutadans de primera i de segona.

Jo l'hauria fet bastant diferent, no és el meu estil. Però si oblidem la forma, si pot ser contraproduent o no. Si ens agrada o no, o si ens ofenen determinades estratègies o no cal que marquem un punt de reflexió. Un punt a reflexió en el present de la sanitat Catalana i d'un possible govern del PP (si els ciutadans no ho impedeixen) i com afectarà a les nostres necessitats més primàries.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del Grup Municipal del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.