Conceptes morals


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 9/des/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No fa gaire vaig assistir a unes sessions de cine-club que tenien com a objectiu debatre no pas sobre les pel·lícules en qüestió sinó sobre el tema que la seva narració plantejava. És a dir, que l'objectiu era tenir un punt de partença per tal d'abordar temàtiques socials diverses com ara la que aborda el film 'Sota sospita', protagonitzat per Morgan Freeman, Gene Hackman i Monica Bellucci.

ESCOLTA-HO

Es tracta d'una versió nord-americana d'un film francès titulat 'Arrest preventiu', amb Lino Ventura, Michel Serrault i Romy Schneider, no estrenat a Catalunya, sobre la cruel dissecció de què pot ser objecte la vida d'una persona en el despatx d'una comissaria de policia. I és que l'atrac­ció que l'acusat confes­sa sentir per les dones joves el converteix en el principal sospitós de l'assas­sinat de tres noies adolescents.

En aquest sentit, és magnífic el monò­leg de Gene Hackman preguntant als dos policies que l'in­terroguen -però preguntant-nos-ho també a nosaltres-, d'on surt a­questa hipocresia generalitzada que condemna sistemàticament tota relació entre un home de 57 anys i una dona de 27?; d'on surt aquell pensament políticament correcte que pregunta amb malfi­ança de què poden parlar, què poden tenir en comú, quina sexualitat pot unir dues persones de generacions diferents? Són preguntes que a mi em recorden la resposta que l'escriptora Carmen Llera, quan tenia trenta-un anys, va donar a un periodista el dia del seu casament amb Alberto Moravia, de 78. El periodista va preguntar: 'No és el seu un matrimoni atípic?'. I Llera va contestar: 'Sí que ho és, perquè Moravia escriu com ningú'.

En l'interrogatori de 'Sota sospita', l'home de 57 anys casat amb una dona de 27 es veu obligat a defensar-se i a posar en evidència la hipocresia social amb aquestes paraules: 'Considero que tinc dret a sentir una a­tracció sensual i sexual per les dones més joves'. D'aquesta manera, amb subtilesa, la pel·lícula ens diu que ningú no té dret a fixar els paràmetres políticament correctes de la relació íntima entre un home i una dona i que allò que fa meravellosa la vida és que és breu, irònica i, tot sovint, agradablement inesperada.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.