La crítica als carrers intel·ligents


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 16/des/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Francament, no s'acaben d'entendre les crítiques amb què algunes veus han rebut el projecte de carrers intel·ligents que l'Ajuntament de Sant Cugat ha iniciat recentment. No s'entenen, perquè, més enllà d'un grapat de comentaris sorneguers o demagògics, com ara 'autobombo' o 'pijada tecnològica', no s'hi ha vist cap argument.

ESCOLTA-HO

Sembla que la força política que més ha criticat aquesta iniciativa, acusant-la de costosa, cosa que no és certa, té un projecte de partit, però, en canvi, no té un projecte de ciutat. I és una llàstima, perquè hi ha una diferència entre una cosa i l'altra. Si tens la segona, si tens un projecte de ciutat, sovint no et queda més remei que reconèixer els encerts de l'oposició quan governa, especialment quan aquests encerts coincideixen amb les idees que tu defenses. Però si només tens la primera, si només tens un projecte de partit, no et queda més remei que passar-te la vida criticant sistemàticament tot el que fa el govern municipal només perquè no ets tu qui ho ha fet. Es tracta, per tant, de menystenir la tasca dels altres amb l'esperança que a força d'erosionar l'adversari puguis un dia ocupar el seu lloc.

A mi em sembla una mala praxi, aquesta, i molt poc productiva també. N'hi ha prou de fer-se algunes preguntes per adonar-se'n: és dolent desenvolupar mitjans que estalviïn costos i que millorin l'eficiència? És dolent estalviar energia, rebaixar la contaminació i reduir les factures d'aigua, de llum i d'escombraries? No som tots els santcugatencs els qui ens beneficiem d'aquests estalvis? Quin problema hi ha, doncs, pel fet que la formació de cinquanta treballadors municipals a l'Smart City Expo World Congress, celebrat a Barcelona, hagi tingut un cost de 10.000 euros, si això ha de revertir en benefici de la ciutat? On és 'l'engany' de què parla el Partit Socialista, si la iniciativa ha estat una cessió gratuïta de les empreses col·laboradores? Tenir carrers intel·ligents implica una inversió, certament. Però és una inversió molt positiva, com també ho és, en l'àmbit domèstic, la instal·lació de plaques solars, per exemple. O és que potser les plaques solars són de franc? I el paper reciclat o les bombetes de baix consum que tenim a casa tampoc no es paguen? Pensem-hi, perquè en aquesta vida tot té un cost i no hi ha guany sense inversió.

VICTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
Victoralexandre.cat



  • Comparteix:

COMENTARIS

Acostumats ens té el Sr. Víctor Alexandre a l’animadversió cap el Partit dels Socialistes de Catalunya, fem el que fem, diem el que diem, i a més el costa poc. Després de les seves novel•les, crec que no ha escrit tan sobre ningú més. Però també és cert que com que està ben informat de la vida quotidiana del nostre municipi sabrà que: 1er. El PSC va donar ple suport a la moció presentada per l’equip de govern respecte a esdevenir ciutat intel•ligent. 2on. Varem introduir esmenes de millora (acceptades per l’equip de govern) en el que representa la pròpia gestió administrativa de l’ajuntament vers les seves relacions amb el ciutadà. 3er. Que hem donat suport en tot el procés de “difusió externa” del projecte, posicionant Sant Cugat com a capdavantera d’aquests processos. 4art. Que en el proper ple presentem una altra moció per anar més enllà de la ciutat intel•ligent i acostar-nos al nivell de serveis i garanties que ha de tenir la ciutadania pels serveis públics que rep, a través de les cartes de serveis, tal i com indica l’Estatut i la Carta Europea dels Drets Fonamentals (com deu saber el sr. Alexandre). 5è. Que l’engany persistia en dir que “tot el projecte smart city” no havia costat res, i que si inicialment s’hagués especificat el cost l’haguéssim assumit, el fet és la persistència i la reiteració constant. I 6è i darrer, que el nou grup municipal sorgit en les darreres eleccions té la responsabilitat d’actuar amb contundència quan creu, i al costat de l’equip de govern quan és necessari, i per això no ens tremola el pols, digui el que digui el sr. Alexandre. Pere Soler Regidor PSC St. Cugat del Vallès

PERE SOLER. Enviat el 16/des/11


Senyor Alexandre, vagi per davant que sóc admiradora dels seus escrits i els seus llibres però avui m'he portat una tremenda decepció amb vostè. En primer lloc dir-li que tothom té dret a opinar i a criticar, de fet vostè ho fa moltes vegades. En segon lloc i per això estic encara més sorpresa, abans de fer manifestacions cal estar ben informat. Miri jo encara que visc al centre de Sant Cugat, tinc un cosí a les Planes i un cunyat a la Floresta. Doncs bé la tecnologia que allí ha implantat el nostre ajuntament és que en infinitat de vegades no tenen enllumenat públic durant dies i dies ja que el manteniment és nul. El panell que avisa l'arribada de l'autobús a la part baixa de la Floresta funciona un dia si i un altre no. Els carrers estan fetes una porqueria pel deficient servei de neteja. Encara que sóc una persona d’edat avançada i àvia orgullosa sempre estic a favor dels avenços en tots els sentits, és el que ens permet avançar. Però no estic d'acord que aquests capritxos personals d’una persona s'anteposin a les necessitats més essencials per als veïns. Tecnologia si, però amb lògica i ben gestionada. Jo li demanaria que parlés directament amb les persones que critiquen aquesta actuació del nostre ajuntament i escolti els seus motius. És important conèixer la ciutat on un viu però en el seu conjunt. No s'enfadi si li estiro de les orelles però avui no ha estat bé. De tota manera vagi per davant la meva admiració per la seva obra literària.

Maria Dolors Sans i Gracia. Enviat el 16/des/11


Apreciat Sr Alexandre. Només un parell de comentaris: - vosté parla de beneficis per a tots els Veïns, jo no els hi veig per enlloc, parla d'estalvi, de moment només és un cost i el que és més greu la seva rendibilitat és molt dubtosa. Parla de bombetes, de plaques solars etc són molt mal exemples doncs tots tenen l'aval d'estudis molt acurats de rendibilitat. - Parla de cessió gratuita, perdoni però les empresses no regalen res i menys amb la crisi asfixiant que ens envolta, o potser és que els beneficis que podràn tenir no elsw coneixem. I per acabar St Cugat no és només el centre, hi ha uns districtes als que encara els hi manquen moltes coses més prioritàries. Potser encara hi ha més coses a dir però crec que ja entendrà el fons del meu comentari i de en segur el farà reflexionar. Cordialment

vicenç valls i mercadé. Enviat el 16/des/11


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.