Lligant caps

Eduard Jener


Publicat: el 24/des/11
Opinió| Columnes

En el ple municipal del dilluns passat, dia 16 de desembre, els representants escollits per votació democràtica de la nostre ciutat han votat majoritàriament l'adhesió de Sant Cugat a l'associació de municipis per la independència que es va crear, ara farà uns quinze dies a Vic i on, de moment, hi ha 155 municipis apuntats dels 946 que, segons l'informe Roca hi havia l'any 2007 a Catalunya. La moció va ser presentada per CiU i la CUP i va ser votada favorablement per aquests dos partits més PSC, ICV i amb el vot negatiu de PP, com era d'esperar.

Escolta-ho

L'actitud personal de l'alcaldessa Mercè Conesa és, com a mínim, clarament diferent d'algunes vaguetats de l'anterior alcalde. Conesa es reafirma en la necessitat d'estar en una banda de la trinxera, òbviament és una terminologia per entendre'ns, i no te cap mena de reparo en posar-ho en evidència. Fa falta que sigui així en tots els nivells de l'administració pública i en tots els representants del poble perquè les actituds clares, com a mínim, no indueixen a error encara que, al final, no s'aconsegueixi ara allò que es demana i sembla absolutament natural.

La setmana passada en el Trade Center de la ciutat, es va celebrar una conferència promoguda per una col·laboració puntual però molt interessant i significativa del moment que vivim, entre l'Associació d'Empresaris de Sant Cugat i la secció local d'Òmnium Cultural. El ponent era el senyor Albert Carreras, secretari d'Economia i Finances de la Generalitat o sigui, ens diuen, la ma dreta del conseller Andreu Mas Colell que, en els darrers dies, ha parlat amb una claredat absoluta i punyent en relació al tracte rebut per l'administració central, allò que de manera gràfica (i potser incorrecte) en diem Madrid. Carreras que, a més a més, viu a Sant Cugat des de fa molts anys, és un expert d'una categoria contrastada mundialment. Doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Autònoma (UAB), vinculat a la Pompeu Fabra des de 1991, va ser catedràtic de la Georgetown University, als Estats Units i té moltes publicacions del seu àmbit reconegudes mundialment.

Doncs bé, el senyor Carreras cada matí, quan arriba al seu despatx i te davant la feina del dia sap que només podrà gestionar el 10% dels impostos que es generen a Catalunya i que la resta dels diners de que podrà disposar, un 90% que d'entrada no es correspon ni de lluny al que hauria de ser per allò de la solidaritat, el rebrà amb sort cap el dia 10 de cada mes (aproximadament el 40%) i l'altra part (aproximadament el 50%) a finals de mes si es que no passa alguna cosa imprevista.

El senyor Carreras és un bon economista i te una idea de país, com la té el senyor Mas Colell, però no poden decidir quasi res del que entenen que haurien de fer perquè aquest país funcionés com cal. Van lligant caps?

EDUARD JENER és crític cultural