Dels pressuposts autonòmics vigilats als franquistes de Sant Cugat passant per Weber i Habermas


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 11/gen/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Ho sé... Títol raret. Aquests dies de festes poden servir per moltes coses: comprar, estar amb la família, llegir, pensar, estar emprenyat, badar, recuperar llibres perduts...

De sobte el ministre popular d'economia De Guindos (al twitter #teguindo) diu, com qui no vol la cosa, que els pressuposts de les comunitats autònomes poden rebre una censura prèvia. No va ser el 28 de desembre. No sé si va ser un error dialèctic o si Freud podria definir-ho d'alguna manera, però una suor freda va regalimar sobre el concepte autonomia.

Hi ha dos estadis d'anàlisi, la capacitat de fer un pressupost entesa des del punt de vista de legitimitat i legalitat orgànica i com es distribueix un pressupost i la seva lectura política.

De Guindos posava una mira telescòpica i apuntava a la legitimitat dels governs autonòmics en la redacció de pressuposts amb una censura prèvia i un desenvolupament reglamentari que aplani legalment aquest fet. És a dir, qüestionar absolutament l'anomenat Estat de les autonomies.

Després de veure com l'anunciat no augment d'impostos del PP durava menys que un pastís a la porta d'un col·legi, com el dèficit de determinades autonomies que tenen molts camps de golf i ciutats (com Madrid) està disparat... Es comencen a llançar globus sonda de recuperació de competències i retalls de drets. Bé, ja ens ho esperàvem, no? Suposo que tothom es deu esperar que no passi, però, per si de cas, caldrà tornar a treure els trabucs dialèctics de defensa de l'autogovern.

Darrerament el marxisme està sent un tema de debat pel PP de Sant Cugat. M'agrada i m'agrada sobretot per haver estudiat com a primera carrera Història Moderna i Contemporània i veure com sí que cal no oblidar l'ensenyament de les humanitats i la recuperació de la memòria històrica. La confusió que tenen els amics del PP sobre els conceptes lligats al Marxisme són espectaculars i graciosos. No m'estendré gaire més i us/els recomano llegir Marcuse, Weber o Habermas. Potser s'entendran millor els moviments de nova esquerra o neomarxisme amb un referent historiogràfic de diferents moments del segle XX.

Respecte als feixistes de Sant Cugat, no voldria en cap cas que es lligués al paràgraf anterior. Com us deia, han estat dates de recuperació de llibres i us vull recomanar fer una mirada al nostre passat immediat i rellegir José Fernando Mota i la seva anàlisi sobre Pins del Vallès, d'on venia i el que va venir.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.