El deute de la Generalitat amb l'Ajuntament de Sant Cugat


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 25/gen/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El deute que té la Generalitat de Catalunya amb els Ajuntaments ha estat xifrat en més de 1.000 milions d'euros.

Per les declaracions de la responsable d'educació Esther Salat, la Generalitat deu més d'un milió d'euros que estaven compromesos en els pressupost de 2011 lligats a Escoles Bressol, Música i Art. Encara no coneixem dades d'altres 'deutes' (tot i haver-los demanat) però segur que enfilaran els problemes per tancar el pressupost i configurar un pel 2012 que tingui credibilitat.

Sabem que la resposta de CiU és que la manca del pacte fiscal no permet que es pagui als ajuntaments. És evident que Catalunya necessita una millora en el seu finançament (de fet, el pacte fiscal actual acaba el 2013 i cal negociar-ne un nou model ja mateix). En aquests moments sabem què va donar de l'aplicació del finançament actual per a l'any 2009. En les dades de la liquidació de l'exercici 2009, la Generalitat de Catalunya ha obtingut 2.421milions d'euros addicionals respecte el model anterior, pactat entre el PP i CiU el 2001. Això suposa 391 milions d'euros, més dels 2.030 milions que van enunciar les prudents previsions del govern d'esquerres per al 2009. És evident que l'actual model de finançament multiplica per 10 el que va pactar CiU i PP en l'anterior etapa de pactes entre les dues formacions.

Cal tenir present que estem parlant de deute amb els municipis de l'any 2011, un pressupost realitzat per CiU i que se suposa que era real.

El grup municipal socialista de Sant Cugat té registrada una moció que demana a la Generalitat de Catalunya que es fixi data de retorn dels diners que es deuen al nostre municipi. Entenem que el que és important és que hi hagi unitat de tots els grups polítics respecte a la demanda i que el govern municipal (CiU) 'abraci' la defensa de les nostres finances malgrat que el govern de la Generalitat estigui format per CiU. El consens ha de ser el més important i cada dia que passa augmenta la gravetat de la situació.

Però la confiança no es fa des del silenci. La manca d'informació del govern de la Generalitat sobre aquest tema és feridora. De quina manera tancaran els Ajuntaments els seus pressupostos? És així com volen crear el clima de confiança? Que és una problema de tresoreria i que es pagarà quan arribin els recursos de les línies de crèdit ICO que ha anunciat el Ministre Montoro si arriben? Ens hem d'interrogar sobre per què no es responen les preguntes.

Em sobta el silenci de la majoria d'alcaldes de CiU i espero que l'alcaldessa recuperi la veu i la capacitat de trobar el consens local i sigui la primera en aixecar la bandera del municipalisme.

PD. Sobre el govern de CiU-PP i temes similars a la Diputació de BCN, en parlem un altre dia.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.