'Una reforma laboral tremendament agressiva'


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 15/feb/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquestes van ser les paraules del ministre De Guindos en un 'posat robat' vestit d'off the record fa uns dies. És evident que la situació econòmica arreu d'Europa és molt complicada i la situació d'atur a Espanya és un dels problemes més importants.

El PP es va presentar a les eleccions dient que no apujaria els impostos ni faria més barat l'acomiadament. Certament, els escorpins piquen: ho porta la seva fisiologia, comportament i potser caràcter. La previsible reforma laboral pactada amb determinats lobbies econòmics ja es aquí, la reforma laboral que volia Merkel i Sarkozy (tots dos socialistes, oi?) ja és aquí.

Claus:
- Una reforma pensada per a les grans empreses, les de l'IBEX, i que facilita l'acomiadament i sobretot la substitució per mà d'obra més barata amb sous més baixos i sense antiguitat.

- Torpede a la negociació col·lectiva. Els treballadors de les petites i mitjanes empreses restaran sense força de negociació.

- No s'aborden aspectes importants lligats a reformes fiscals que puguin fomentar un major esperit inversor.

- Els treballadors es compensaran part del seu (petit) sou amb la seva prestació d'atur.

- Es podran modificar les condicions laborals (sous, alteració jornada i horaris, lloc de treball).

- Deixa d'existir el paper de validador de l'administració en els Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO).

- Es redueixen les quantitats a percebre per part del treballadors en acomiadaments improcedents.

- S'amplien (gairebé a tot) els acomiadaments procedents ampliant els supòsits de causes econòmiques la pèrdues (diferències entre ingressos i despeses) actuals o previstes.

- Els acomiadaments sempre seran procedents si no és que el treballador ho demostra per via judicial. La prova de càrrega canvia.

No entrem abordar la manca de crèdit que ofeguen i fan tancar les empreses, manca legislació sobre el maquillatge 'legal' de grans fortunes i derivats (com les SICAV), no hi ha canvi de paradigma en facilitar la tramitació i constitució d'empreses.

En definitiva, la reforma laboral ha tingut un objectiu: fer més barat l'acomiadament de treballadors i no avançar en fomentar el creixement del teixit empresarial.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.