El malbaratament alimentari

Ton Marimon


Publicat: el 29/mar/12
Opinió| Columnes

Som conscients de les tones (sí, tones) d'aliments que és malbaraten al cap d'un any?.

Escolta-ho

Segons un recent estudi del Parlament Europeu, referit als 27 països de la Unió Europea, es calcula que cada any es llencen al voltant de 89 milions de tones d'aliments, la qual cosa equival a 179 kg d'aliments per càpita anuals, això és prop de 0'5 kg al dia. Espanya és el sisè país de la Unió que més aliments malbarata al cap de l'any, amb un total de 7'7 milions de tones. Els països que encara són més malbaratadors que nosaltres són: Alemanya (10'3), Holanda (9'4), França (9), Polònia (8'9) i Itàlia (8'7 tones).

Aquest és un tema prou important perquè hi dediquem diverses columnes a parlar-ne. Avui ens centrarem en com es va produint aquest malbaratament al llarg de tota la cadena alimentaria.

Els productors i fabricants, ja en són responsables en un 39%. Sia perquè els preus no els hi son rendibles i els destrueixen, sia perquè les centrals hortofructícoles consideren que aquell producte no es pot comercialitzar, sia perquè en els procés de fabricació hi ha mermes, etc.

En el transport i venda del productes se'n fa malbé un 5%.

La restauració, incloent-hi els bars, restaurants, els càterings, els serveis d'àpats, etc. llencen un 14% dels aliments que entren al seu establiment.

Finalment, el consumidor, és a dir nosaltres, som responsables del 42% dels aliments que es llencen. D'aquest, un 60% és evitable, i es deu principalment a la falta de conscienciació, al desconeixement de l'ús eficient dels aliments, a les actituds (culturals, d'infravaloració), a la manca de planificació a les compres, a temes d'embalatge, etc.


'Quan conec a algú no m'importa si és blanc, negre, jueu o musulmà. En tinc prou en saber que és un esser humà.'
Walt Whitman (1819-1892. Poeta nord-americà)


TON MARIMON és coordinador d'Intermón-Oxfam a Sant Cugat