Violar el dret de vaga


  • Comparteix:

maria.vila

Maria Vila


Publicat: el 2/abr/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sí, això és un article més sobre la vaga general. I ho és perquè crec que cal deixar clares algunes coses. Em sembla que a dia d'avui ningú no discuteix l'existència del dret de vaga, siguin pels motius que siguin. Més enllà de la seva utilitat, tots l'entenem com un dret més, protegit per la Constitució. Les vagues generals són, i han de ser, un instrument de pressió al govern de torn. Hi ha qui discuteix la naturalesa de la vaga, que és un mètode del segle XIX, i que parlar de lluita de classes en ple segle XXI és ridícul. Però aquest no és el tema. A dia d'avui, a l'estat espanyol, el dret de vaga és un dret fonamental.

Com molts drets, el dret de vaga té una vessant activa i una vessant passiva. La vessant activa és el dret de fer vaga, la vessant passiva és el dret de no fer-ne. Cap dret pot passar per damunt de la llibertat individual, i això, que sembla tan elemental, convé recordar-ho de tant en tant. En aquest sentit, em sembla evident que els piquets informatius violen el dret de vaga. No ens enganyem, tots sabem que els piquets tenen ben poc d'informatius. Més enllà de la seva tendència a provocar aldarulls, la seva naturalesa coactiva no casa gaire amb la concepció de la vaga com a dret (i, per tant, com a manifestació de la llibertat).

No parlaré dels motius que hi poden haver per fer vaga. Ni del fet que la dreta i l'esquerra espanyoles sempre donin suport, des de l'oposició, a les vagues que es convoquen per les mateixes raons. Tampoc tinc ganes de parlar dels sindicats que són els primers a fer el joc al govern, esperant que passin les eleccions andaluses, tot i que després no dubten amb amenaçar de trencar 'la pau social' (un terme que, per cert, va ser utilitzat per primera vegada en règims no precisament democràtics). Ni tan sols m'interessa que la vaga hagi tingut un seguiment d'aquell o d'altre tant per cent, ni que hi hagi un gruix important de treballadors que, volent anar a treballar, s'han viscut obligats a quedar-se a casa a causa de la impossibilitat d'arribar a la feina. No parlaré dels milions de treballadors que no han tingut l'opció de fer vaga perquè, senzillament, no tenen feina.

Dimecres a la nit, els piquets 'informatius', sempre tan pacífics, avançaven pels carrers. Els comerços tancaven al seu pas, abatuts i convençuts pels seus bons arguments. Naturalment, eren quatre incontrolats els qui aprofitaven per endur-se alguna coseta o pintar les parets amb l'innocent qualificatiu d''esquirol'. Els mateixos quatre incontrolats que cremen contenidors i organitzen barricades. Els mateixos incontrolats que els organitzadors de les manifestacions no poden mai controlar. Jo no he viscut mai un cop d'estat, però deu ser el més semblant a una vaga general: persianes mig abaixades per por, emissores de ràdio amb fil musical, carreteres tallades. El més trist de tot plegat és que, als grans protagonistes, l'Estat del Benestar els importa més aviat poc: el que volen és fer una revolució. Jo no he sentit mai crits a favor de la socialdemocràcia, i en canvi sí que abunden les proclames anticapitalistes. A mi no m'hi trobaran, i és una llàstima.

MARIA VILA és estudiant de Dret



  • Comparteix:

COMENTARIS

Desconec si l'article reflexiona sobre la jornada de vaga a Sant Cugat o a d'altres bandes. En tot cas, com a participant del piquet informatiu de l'estació et puc assegurar que de violència res de res, i que molta gent que va agafar els ferrocarrils agraïa la informació, potser perquè patien una coacció que no esmentes a l'article. Molts volien,però no podien. I per cert, la socialdemocràcia fa més de 20 anys que va morir i ho va fer amb l'assassinat de l'únic polític que se la creia, Olof Palme. La resta és un llistat de renúncies que han amagat les polítiques neoliberals que ens ha dut fins l'actual atzucac.

David Pina Fíguls. Enviat el 2/abr/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.