L'alcaldessa de Sant Cugat forma part del grup municipal de CiU o no?


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 9/mai/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dilluns 21 de maig es tornarà a celebrar el ple ordinari mensual. En les darreres setmanes s'ha endegat una certa campanya sobre què es pot portar a debat al ple municipal i què no, opinions legítimes i que valorem.

Aquest debat (que certament ja feia un soroll des de fa anys) es va endegar el darrer ple municipal després que la senyora alcaldessa demanés d'una manera abrandada que no es fessin mocions de temes que no afectaven Sant Cugat.

La veritat és que em va sorprendre l'actitud de l'alcaldessa de Sant Cugat, sobretot sabent que el seu grup - sí, l'alcaldessa no és un dirigible autònom de la política, forma part de CiU i suposem que avala i dóna suport a les mocions que el seu grup presenta - s'aixequés un metre per sobre de la cadira per fer la crida a sometent.

El nostre grup en aquell ple no va fer cap moció de temes que no afectessin la nostra ciutat. De fet eren mocions de competència municipal. Malgrat tot, caldria explicar un parell de coses:

- La junta de portaveus va pactar fa mesos que els grups polítics podien presentar tres mocions cada ple com a molt. De les tres mocions, solament una moció de caire general o no estrictament sobre competències municipals.

- L'alcaldessa de Sant Cugat era present en aquella reunió i va donar suport (igual que tots els altres membres de la junta de portaveus) a aquest principi.

- El darrer mandat (quan el govern de l'Estat estava dirigit pel govern socialista i el govern d'esquerres a Catalunya) es va convertir en un miniparlament on CiU va portar la majoria de mocions externes. Silenci?

- Sap la senyora alcaldessa com han estat les mocions presentades i quins són els grups que han presentat més mocions generals percentualment?

- El grup socialista ha presentat 30 mocions en aquest any de mandat municipal. Evidentment, majoritàriament de caràcter municipal. Algunes de crítica a la gestió municipal, altres de propostes i altres d'acord amb diferents forces polítiques i altres (bastants) també amb CiU.

- Entenc que no agrada que es posin temes sobre la taula que no agraden (com una comissió d'investigació del no cobrament d'1,2 milions d'euros dels 'avions'), però els polítics de l'oposició entenc que no estem per fer la gara-gara al govern municipal, estem per fer propostes i cercar acords, i si em permeten..per fer millor un govern que amb una majoria absoluta es pot 'apalancar'.

- La crítica sobre les mocions externes (moltes de les quals van ser presentades per CiU) està sent traslladada a la incapacitat de l'oposició per trobar propostes. Certament la columna al 'Diari de Sant Cugat' d'Àngels Solé denota un partidisme malaltís i segurament una manca de coneixement dels darrers anys de plens municipals. Un espera que una exregidora i vocal EMD de CiU sigui més curosa

- Considero curiós que la cap de comunicació d'alcaldia, en una columna, opini sobre el que els grups (entenc que tots) poden o no presentar en un plenari. Crec que difícilment es pot estar a missa i repicant.

I aquest ple, què?

Presentarem tres mocions (tal com marquen els acords pactats entre tots els grups). Dues seran de competència local i l'altra d'afectació directa també a santcugatencs:

- Moció per demanar una comissió informativa especial per veure per què l'Ajuntament de Sant Cugat no va cobrar els deutes d'1,2 milions del lloguer del terreny dels 'avions'

- Moció per renovar la demanda d'uns jutjats de primera instància i instrucció a la nostra ciutat

- Moció de suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) sobre la Dació en pagament.

Ara la pregunta és: això interessa a la ciutadania de Sant Cugat o no? Qui ho valora? Hem de fer els plens de cinc minuts? El govern municipal ha de presentar mocions ? Podem millorar la preparació de les mocions entre els diferents partits i cercar acords no a darrera hora? És lícit que CiU presenti esmenes per desvirtuar les mocions si té majoria absoluta o que voti en contra? S'allargarà molt? Què fem? No les presentem? No fem ús de la paraula?

Hi ha altres debats que estan sobre la taula (sempre estan), és que la política no es fa al ple municipal i sí al carrer. Estic d'acord amb aquest principi, malgrat tot els plens també serveixen per expressar propostes ciutadanes (ILP, jutjats, transport als CAP, etc.) i per aprovar acords o rebutjar-los.

Cada cosa al seu lloc, crec que tots plegats (tots, senyora Solé) hem de fer propòsit d'esmena, però l'etern debat entre els governs i les oposicions (govern: no sé per què presenten mocions; oposició: no tenim entrevistes per explicar-nos) ja cansa un pel.

Sí, el ple municipal és un cop al mes. Solament un cop al mes.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del Grup Municipal Socialista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.