Encomanem el català


  • Comparteix:

daniel.ruiz-trillo

Daniel Ruiz-Trillo


Publicat: el 12/mai/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Com que no manem, com a mínim encomanem. Com que no imposem, si més no proposem. Cal que entre tots fem un esforç per viure amb normalitat, per viure en català amb la mateixa naturalitat que té qualsevol altra persona del món. A qualsevol persona del món, caminant pel seu país, no se li acudeix canviar de llengua, no pensa que no l'entendran i no sent menyspreu cap a ell mateix.

Dijous passat, la Nit Literària de Sant Cugat, organitzada per Òmnium Cultural, fou un èxit de públic, d'escriptors i mediàtic. Els dirigents d'Òmnium van remarcar la importància de no cedir en aquests moments d'incertesa. De fet, no només no cedim sinó que no retrocedim: segons un estudi, el català augmenta pel que fa a l'ús tant social com del consum cultural i de mitjans de comunicació.

És cert que el català avança en tots els àmbits i que guanya atractiu, però també és cert que els constants atacs cap a la nostra llengua a les Illes Balears i al País Valencià ens han de fer més combatius que mai. No baixem la guàrdia i, sobretot, encomanem el català. Perquè és molt sà.

DANIEL RUIZ-TRILLO és escriptor



  • Comparteix:

COMENTARIS

Interessant. Però, què vol dir encomenar el català? I com s'entèn que es pugui fer un esforç per viure amb naturalitat... En quin sentit la naturalitat exigeix un esforç? D'altra banda, jo he viscut sempre en català, encara que alguns no s'ho vulguin creure, i mai no he sentit menyspreu cap a mi mateix quan he cregut convenient parlar en castellà, o en anglès -amb turistes monolingües, pobrets-. Si hem de fer un esforç, no és millor fer-lo per tenir dos llegües -o tres- en contes de tenir-ne només una?

Josemaría Carreras Guixé. Enviat el 12/mai/12


M'ha agradat molt el seu article. Es veritat com diu voste que el catala avança cossa res estranya tenint en compte que és la llengua de la nostra nació, mal que els pesi a alguns que ja comencen a ser pesats. Repeteixo felicitats per l'article.

Joan Serrallonga. Enviat el 12/mai/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.