És a Brussel·les on ens hi juguem les garrofes

Albert Royo


Publicat: el 21/mai/12
Opinió| Columnes

En plena polèmica entre la necessitat de dur a terme polítiques d'austeritat que ajudin a sanejar la hisenda pública i el clam a favor de polítiques de creixement que permetin rellançar l'economia, si avui se celebressin eleccions al Parlament Europeu, la participació superaria de llarg les dades de l'última convocatòria, el 2009, en la qual només va participar el 36,94% dels censats a Catalunya.

Escolta-ho

El fet és que la crisi ens ha fet conscients de fins a quin punt depenem de les grans orientacions polítiques que es decideixen a Brussel·les. Els experts acostumen a concloure que més d'un 70% de la legislació que s'aplica als ciutadans europeus prové directament o indirecta de la Unió Europea. I la resposta a la crisi no és una excepció. En aquest món globalitzat, o ens en sortim tots els europeus junts o no ens en sortirem.

És en aquest punt quan cal recordar la nostra capacitat per condicionar les decisions polítiques que prenen les institucions comunitàries. El legislatiu comunitari està format pel Consell de la Unió (que representa els 27 Estats membres) i pel Parlament Europeu (que representa els 500 milions de ciutadans europeus). Un, doncs, el formen representants de governs escollits en les eleccions estatals i l'altre, representants escollits cada 5 anys en les eleccions europees.

Tinguem-ho ben present quan, el 2014, se celebrin les properes eleccions al Parlament Europeu.

ALBERT ROYO és politòleg