Els rojos volen expropiar els béns de les esglésies i tancar Caritas


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 6/jun/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dilluns 18 de juny es farà el ple municipal de Sant Cugat. El PSC, conjuntament amb ICV, ha presentat una moció per tal que es revisi el cens de béns immobles de la ciutat registrats a nom d'alguna confessió religiosa.

L'objectiu es establir una base d'anàlisi sobre si existeixen propietats (locals, habitatges, aparcaments, etc.) que són propietats de confessions religioses i que no paguen l'impost de béns immobles (IBI), evidentment excloent els llocs de culte, centre educatius o immobles destinats a assistència social de primera necessitat, o evidentment aquells qualificats com Béns d'Interès Nacional (Monestir)

Davant la situació de crisi econòmica que globalment estem patint, tothom ha de fer un esforç per contribuir a generar ingressos, també les confessions religioses. Com podeu veure el titular no té res a veure amb el contingut de la moció, però sí amb algunes de les argumentacions que aquests dies hem sentit en l'àmbit estatal (Rouco i altres) o fins i tot alguns dels comentari que ja corren per la nostra ciutat.

Cal recordar la gran tasca social que està duent a terme des d'entitats relacionades amb l'Església Catòlica, com els menjadors socials, casals, centres de dia etc. En aquest sentit, una cosa no té res a veure amb l'altra i creiem que cal restringir al màxim les exempcions i bonificacions fiscal i aplicar una fiscalitat solidària per contribuir a la cohesió social i per garantir la prestació dels serveis públics fonamentals.

Els ajuntaments esdevenen la instància més propera que ha de vetllar per la cohesió social.
Direu: de què i quan estem parlant? No ho sabem, intuïm que sí que existeixen habitatges o terrenys procedents de donacions o permutes, per això el que demanem és aquesta revisió del cens.

Aquesta revisió cerca tancar Caritas?. Evidentment que no, i qui ho digui menteix diabòlicament. Al contrari, cerca més fons per a la cohesió social en un moment complicat també per les entitats com Caritas. D'altra banda el pressupost de Caritas (tal com està publicat) es manté majoritàriament de les aportacions privades (majoritàriament) i institucionals, a part de la col·laboració personal (voluntaris) de milers de persones, moltes d'elles conegudes i companys-es. L'aportació directa sobre el pressupost de Caritas per part de les instàncies de govern de l'Església catòlica és d'un 2%

I direu: per què no paguen els partits? Entenc que els partits ja paguen (almenys els que estem de lloguer ens ho repercuteixen en el preu). En qualsevol cas la proposta podria ser la mateixa: si els partits disposen de béns immobles destinats a benefici econòmic i no d'ús propi de la seva activitat també haurien de pagar.

I també direu: per què no ho fèieu abans? Teniu raó, aquesta proposta s'hauria d'haver fet abans, molt abans. Com podeu intuir aquest és un debat que ha estat present durant molt temps en el PSC. Entenc que l'actual moment de crisi econòmica encara aguditza més les necessitats de 'justícia fiscal'.

Per tant, és evident que és el que no busquem i que és el que sí.

En qualsevol cas, parlem de diners, de fiscalitat, d'impostos i de justícia social i fiscal. No parlem de religió, creences o res semblant.

Us deixo amb una frase del president Salvador Allende: 'La base política de mi gobierno, esta formada, por marxistas, por laicos y cristianos. Y respetamos el pensamiento cristiano, cuando ese pensamiento cristiano, interpreta el verbo de Cristo, que echó a los mercaderes del templo'.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

COMENTARIS

Si és així, ens volen fer creure que es monta tot aquest xibarri només per sospites de que l'Esglèsia no paga l'IBI, per béns inmobles que hipotèticament tindria sense estar destinats al culte o a assistència social?

Josemaría Carreras Guixé. Enviat el 6/jun/12


Benvolgut sr Carreras, fill, com vostè sap no totes les propietats de les que és propietaria l'església (si es que es refereix a l'església catòlica) formen part de les activitats que he enumerat. Per tant el que proposem és relativament fàcil..que es faci un cens i les propietats que no formen part de culte, assistencials, docents o les que la Llei de patrimoni marca...contribueixin en impostos locals (IBI) al manteniment del pressupost, per exemple per mantenir el pressupost en polítiques socials si fos el cas. Crec que estem parlant prou clar. D'altra banda, com vostè sap, en el conjunt de Catalunya i l'Estat hi ha algunes propietats (no entraré a dir si moltes o poques ..però si s'ha fet aquest "xivarri" deu ser per que no són 3..) que no formen part de les exempcions que enumero. Gràcies per escriure, espero que hagi pogut clarificar els seus dubtes. Salutacions Ferran

Ferran Villaseñor. Enviat el 8/jun/12


Moltes gràcies. En primer lloc pel respecte que demostra. I també perquè es nota que darrera la resposta hi ha treball i ganes de parlar de les coses. I també per la correcció ortogràfica (ho dic sincerament i sense ironia). No dic que no existeixin aquestes propietats, però s'ha de tenir en compte que es pot dir que un bé -sigui quin sigui- és propietat de l'Esglesia catòlica, quan pertany a una persona jurídica eclesiàstica pública -segons el codi de dret canònic-. D'altra banda, i tornant al xivarri, em sembla que és injust, ja que és molt més el que l'Esglesia fa bé que el que fa malament. Si parlem de catòlics concrets -jo mateix, per exemple, que m'equivoco molt- llavors ja és un altre tema.

Josemaría Carreras Guixé. Enviat el 8/jun/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.