Els rojos volen expropiar els béns de les esglésies i tancar Caritas

Ferran Villasenor


Publicat: el 6/jun/12
Opinió| Columnes

El dilluns 18 de juny es farà el ple municipal de Sant Cugat. El PSC, conjuntament amb ICV, ha presentat una moció per tal que es revisi el cens de béns immobles de la ciutat registrats a nom d'alguna confessió religiosa.

L'objectiu es establir una base d'anàlisi sobre si existeixen propietats (locals, habitatges, aparcaments, etc.) que són propietats de confessions religioses i que no paguen l'impost de béns immobles (IBI), evidentment excloent els llocs de culte, centre educatius o immobles destinats a assistència social de primera necessitat, o evidentment aquells qualificats com Béns d'Interès Nacional (Monestir)

Davant la situació de crisi econòmica que globalment estem patint, tothom ha de fer un esforç per contribuir a generar ingressos, també les confessions religioses. Com podeu veure el titular no té res a veure amb el contingut de la moció, però sí amb algunes de les argumentacions que aquests dies hem sentit en l'àmbit estatal (Rouco i altres) o fins i tot alguns dels comentari que ja corren per la nostra ciutat.

Cal recordar la gran tasca social que està duent a terme des d'entitats relacionades amb l'Església Catòlica, com els menjadors socials, casals, centres de dia etc. En aquest sentit, una cosa no té res a veure amb l'altra i creiem que cal restringir al màxim les exempcions i bonificacions fiscal i aplicar una fiscalitat solidària per contribuir a la cohesió social i per garantir la prestació dels serveis públics fonamentals.

Els ajuntaments esdevenen la instància més propera que ha de vetllar per la cohesió social.
Direu: de què i quan estem parlant? No ho sabem, intuïm que sí que existeixen habitatges o terrenys procedents de donacions o permutes, per això el que demanem és aquesta revisió del cens.

Aquesta revisió cerca tancar Caritas?. Evidentment que no, i qui ho digui menteix diabòlicament. Al contrari, cerca més fons per a la cohesió social en un moment complicat també per les entitats com Caritas. D'altra banda el pressupost de Caritas (tal com està publicat) es manté majoritàriament de les aportacions privades (majoritàriament) i institucionals, a part de la col·laboració personal (voluntaris) de milers de persones, moltes d'elles conegudes i companys-es. L'aportació directa sobre el pressupost de Caritas per part de les instàncies de govern de l'Església catòlica és d'un 2%

I direu: per què no paguen els partits? Entenc que els partits ja paguen (almenys els que estem de lloguer ens ho repercuteixen en el preu). En qualsevol cas la proposta podria ser la mateixa: si els partits disposen de béns immobles destinats a benefici econòmic i no d'ús propi de la seva activitat també haurien de pagar.

I també direu: per què no ho fèieu abans? Teniu raó, aquesta proposta s'hauria d'haver fet abans, molt abans. Com podeu intuir aquest és un debat que ha estat present durant molt temps en el PSC. Entenc que l'actual moment de crisi econòmica encara aguditza més les necessitats de 'justícia fiscal'.

Per tant, és evident que és el que no busquem i que és el que sí.

En qualsevol cas, parlem de diners, de fiscalitat, d'impostos i de justícia social i fiscal. No parlem de religió, creences o res semblant.

Us deixo amb una frase del president Salvador Allende: 'La base política de mi gobierno, esta formada, por marxistas, por laicos y cristianos. Y respetamos el pensamiento cristiano, cuando ese pensamiento cristiano, interpreta el verbo de Cristo, que echó a los mercaderes del templo'.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC