Soterrament de les línies d'alta tensió: on és la boleta?


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 11/jul/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El tema del soterrament de les torres d'alta tensió de Valldoreix i Mira-sol està esdevenint un exercici de 'trilerisme' polític espectacular per part del govern de Sant Cugat (CiU).

De la mateixa manera que em sobta que encara alguns turistes, tot torrrats pel sol, perdin els calers a la Rambla cercant la boleta imaginària encara em sobta més que les maniobres de distracció del govern de Sant Cugat i l’EMD colin.

El dia 16 de juny la tinent d’alcalde de Serveis Urbans Sra Paraira va afirmar textualment: 'Hi ha diverses administracions que participen en això [el soterrament torres elèctriques], si hi ha una administració que falla serà difícil tirar endavant el projecte perquè s’haurà de valorar si és prioritari i si ens ho podem permetre o no'.

El dia 2 de juliol Cugat.cat oferia una notícia amb el títol 'Les línies d'alta tensió se soterraran al 2013 a meitat de preu'. En el cos de la notícia es citava el diari 'Economia Digital', que a la seva vegada citava fonts Conselleria Empresa i Ocupació, que l’endarreriment de la tramitació farà perdre l’obligació de posar diners per part de l’Estat (cap a 1 milió d’euros) i que el projecte es faria per la meitat de preu.

En primer lloc em costa entendre que els amics periodistes de Cugat.cat hagin de treure les informacions sobre aquest tema d’altres mitjans. L’opacitat en la informació ha estat sinistra per part del govern municipal en un tema que està esdevenint d’interès públic i, per tant, la seva informació esdevé una necessitat de servei públic de la qual tots i els mitjans de comunicació necessiten la informació.

En segon lloc si fem cas de les dues premisses que apuntava anteriorment, tenim un problema:

1- Si hi ha una administració que es despenja del projecte, aquest pot quedar en via morta (Paraira)

2- Els diners de l’Estat espanyol no arribaran ja que la Generalitat no ha posat la seva part (no estan els diners en el pressupost 2012). Conselleria.

3- El govern municipal (a aquesta alçada de la pel·lícula) es planteja la idoneïtat del projecte (Paraira) . Caldria recordar que FECSA-ENDESA no aporta diners 'at amore' ho fa per una negociació ho va permetre lligant-ho a les cessions de sol en la instal·lació d’un subestació elèctrica vinculada al creixement de la ciutat. Memòria.

Conclusió:

1- La Generalitat de Catalunya, on el nostre estimat exalcalde és conseller, no ha posat els diners que pertocava

2- Atès que la Generalitat no ha posat els diners, no es compliran els terminis i l’Estat tampoc no els posarà. Els altres 'actors' que comprometen diners són: Fecsa-Endesa, EMD i Ajuntament.

3- El pressupost inicial del soterrament era de 11,6 milions d’euros. Al final les empreses han fet una baixa important i la guanyadora faria (quan es pugui adjudicar, es a dir quan hi hagi els diners ) l’obra per 7,3 milions. Toca aplicar la baixa a les aportacions de cadascú però encara tocaria que Generalitat pagui 1,5 milions i Estat 826.000. Les dues administracions locals 'nostres' han d’abonar (i ja ho tenen pressupostat) el 31 % de l’obra, la resta la fan la Generalitat, Estat i elèctriques

4- El principal problema rau en que la Generalitat de Catalunya no creu prioritari el projecte i no ha pressupostat la seva part. El govern municipal intenta defensar la Generalitat exercint d’escolanet de les retallades. La retallada de la Generalitat pot fer que tot caigui o que els altres (nosaltres) assumeixin més despesa o simplement que el projecte passi a millor vida

5- Els diferents partits i associacions veïnals actuarem a àmbit parlamentari i local

6- El president de l’EMD continua desaparegut en aquest tema i les crispetes continuen cares al cinema.

El proper dia 19 de juliol s’ha convocat una comissió informativa extraordinària on, entre altres temes, hem demanat tota la informació sobre aquest tema.

Esperem que al final trobem on està la boleta, que el govern municipal prioritzi els interessos de Sant Cugat per sobre dels de partit i defensa prioritària del Govern de la Generalitat i deixem de 'jugar' amb el futur i demandes dels veïns de Valldoreix i Mira-sol.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.