El tancament de la llibreria Mythos


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 27/jul/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El tancament de la llibreria Mythos, a Sant Cugat, ha agafat per sorpresa molta gent. 'La Mythos ha tancat?', ha estat la frase que ha dit gairebé tothom en assabentar-se'n. I és comprensible, perquè estem parlant d'una llibreria situada al cor de la ciutat, al carrer de Santa Maria, el carrer més cèntric i comercial de tots. La seva responsable, Esther Gorchs, ho ha intentat explicar i ha parlat de la forta davallada que ha experimentat la venda de llibres aquests darrers anys. Res a veure amb els temps en què tenia sis persones treballant-hi.

ESCOLTA-HO

La crisi, certament, hi té molt a veure. Això és obvi. Però no crec pas que en sigui l'únic motiu, cosa que encara ho fa més inquietant. Vull dir que si l'única causa fos la crisi, en tindríem prou de considerar la caiguda de la venda de llibres un fenomen merament puntual i no caldria que ens preocupéssim. Però hi ha altres factors que també hi tenen a veure i que són infinitament més perillosos que la crisi. Sobretot tenint en compte que Catalunya, en comparació amb la mitjana europea, és un país que llegeix molt poc. És a dir, que els llibreters, a més de tenir un mercat que llegeix poquíssim, veuen com molta de la gent que sí que llegeix acaba llegint molt menys perquè bona part del temps que abans dedicava a la lectura ara el dedica a navegar per Internet. I és cert que aquesta navegació pot tenir -i té- en alguns casos una certa profunditat, però tots sabem prou bé que els hàbits de consum, en general, tendeixen més a l'entreteniment que a la reflexió.

La realitat, en tot cas, s'ha fet ben palesa amb el tancament de la llibreria Mythos, perquè, com diem, no ha tancat pas una llibreria perifèrica. Ha tancat una llibreria situada al rovell de l'ou de Sant Cugat i coneguda per tothom. I és precisament això, que hagi tancat tot i ser molt coneguda, el que ha sorprès tanta gent. Talment com si el volum de vendes d'una llibreria estigués relacionat amb el coneixement que la gent té de la seva existència pel sol fet de passar-hi per davant tot sovint. Per desgràcia no és així. Una llibreria, a l'hora de pagar el lloguer del local, no en té prou que la gent la conegui per fora. Necessita, sobretot, que la gent la conegui per dins.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista
www.victoralexandre.cat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.