La segregació per gènere en l'educació pública de CiU i PP

Ferran Villasenor


Publicat: el 19/set/12
Opinió| Columnes

El passat dilluns el ple municipal es va aprovar una moció del PP amb el vot de CIU (prèvia presentació d'esmenes) que es titulava 'Moción del Grupo Municipal Popular a favor de la educación diferenciada'. La moció original sorgeix, tal com va explicar el portaveu del PP, arran de l'estimació que ha fet el Tribunal Suprem (TS) de Cantàbria i Andalusia de les resolucions d'aquests governs en retirar el concert econòmic a aquelles escoles que realitzen educació diferenciada (segregació per gènere).

En la moció original es citaven estudis o opinions a favor de la segregació per gènere en l'escola com les següents:
-Les escoles segregades afavoreixen la integració de minories desfavorides.

-Afavoreixen l'autoestima dels nens i nenes.
-Combaten la desigualtat de gènere.

-Són més sensibles en el procés de maduració de nens i nenes.

-Redueixen els casos d'assetjament sexual.
-Afavoreix millors resultats acadèmics.


D'altra banda, la mateixa moció instava el ministeri d'educació a la introducció de l'educació diferenciada en l'educació pública (la no concertada entenc).

Crec que és important ser respectuós amb l'elecció de l'escola per part dels pares, dret recollit a la legislació vigent. Crec, però, que determinades afirmacions poden ser qüestionables ja per elles mateixes. Entenc que la lliure elecció (sobre segregació o sobre valors ètics o morals) no ha de ser suportada econòmicament pel conjunt dels ciutadans atès que la prioritat de l'educació pública ha de ser l'escola pública.

Entenc que Unió Democràtica (UDC) donés suport a aquesta moció. Ara bé, la ja tradicional i 'cacarejada' vessant socialdemòcrata de Convergència Democràtica (CDC) va quedar en això... una declaració interna silenciada i ...inexistent.

En aquesta moció no parlàvem de la LEC, però, com saben, el PSC va decidir que la política educativa hauria de ser motiu de consens i PSC, CIU i ERC van donar-hi suport total (ICV majoritari) a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC). Entre els punts, es mantenia el concert a les escoles segregades. Crec que el consens en matèria educativa s'ha trencat per part de CIU, i per aquest motiu entenc que el PSC hauria de desvincular-se del punt referit. ICV, CUP i PSC van votar en contra de la moció aprovada per CIU i PP.

En hores, el Sr. Rajoy i el Sr. Mas tindran una trobada que segur serà el principi de la convocatòria d'unes eleccions. A vegades penso que, en algunes coses, les similituds són feridores.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu municipal del PSC