Els ciutadans diuen que el principal problema és l'economia i l'atur


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 4/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Com heu pogut veure en un mitjà de comunicació local, aquest any s'ha tornat a fer l'observatori de la ciutat. Es tracta d'un seguit de preguntes i valoracions que es fa a una mostra de ciutadans de Sant Cugat per conèixer quina és l'opinió global dels ciutadans sobre temes concrets, valoracions, etc.

La regidoria de Participació Ciutadana va fer una sessió on va explicar als grups municipals el resultat de la valoració. Entenc que es farà (aspecte necessari, opino) una sessió pública o roda de premsa on també s’expliqui als ciutadans, i per tant no faré una explicació global ni d’anàlisi exhaustiu o extracció de dades .

Malgrat tot, voldria fer alguna pinzellada sobre algunes de les coses que opinen els santcugatencs i santcugatenques, també amb la documentació dels observatoris (documentació “penjada” al web municipal) d’altres anys.

Com passa en els darrers anys, el principal problema a Catalunya, que han detectat els nostres ciutadans, és l’atur i la precarietat laboral amb un 57% de 'preocupació', seguit molt a prop per la situació de l’economia (aspecte que va molt lligat a l’anterior) en un 45,7%.

També es poden constatar tensions clares en el que podríem definir com 'eix nacional o conflicte d’encaix', que els ciutadans atorguen una qualificació de problema en un 17,2 % en les relacions Catalunya-Espanya, Centralisme vs independentisme (10,4%) o dèficit econòmic i d’infraestructures d’un 11,4%.

Cal destacar que els principals problemes que interioritzen els Santcugatencs (entesos com a personals) són l’atur i precarietat laboral, el funcionament de l’economia i les retallades socials. Sobre les retallades cal dir que més dels 75% dels santcugatencs s’han vista afectats. En aquest sentit més d’un 87% de persones s’han vist afectades en les retallades en aspectes com la sanitat i l’educació.

Gairebé tothom creu que els serveis bàsics han de quedar fora de les retallades, aspecte que evidencia que (alguns diuen com a excusa) malgrat l’alt (suposat) grau de contractació de mútues privades o accés a escola privada, l’amplíssima majoria de la ciutadania de casa nostra defensa el servei públic educatiu, sanitari o social.

Des del punt de vista identitari ha augmentat l’independentisme a la nostra ciutat. Essent la relació (independència) prioritària del 36% front el 26,3% de federalisme o el 22,6% del model de de Comunitat Autònoma. En tot cas constatar un descens de les valoracions o opcions lligades al federalisme o CCAA, malgrat que entre les dues encara superen a l’opció independentista.

En aquest sentit, en el darrer any s’amplia el suport a l’opció independentista en la realització d’un referèndum, esdevenint majoritària. Cal destacar un gran nombre de persones indecises (prop del 30%) o que no contesten, s’abstindrien o no ho saben.

Els recomano que, quan estiguin publicades les dades, les revisin amb temps. És molt interessant tot plegat. D’altra banda, recomanar que de cara a l’any proper es facin també les següents preguntes:

- Quines actuacions municipals creu vostè que necessiten millorar

- Quin és el grau de coneixement dels portaveus municipals (potser posar solament a l’alcaldessa marca una mica, no trobeu?)

- Quines inversions proposeu?

- Quines àrees de l’Ajuntament creieu que poden millorar?

Acabo amb el títol: l’atur esdevé el principal problema de casa nostra

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu del PSC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.