Els castells, la nostra festa


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 13/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El cap de setmana passat Catalunya va gaudir amb el concurs casteller celebrat a Tarragona i especialment els santcugatencs i les santcugatenques, amb la participació dels nostres Gausacs. Alhora, aquest passat dimarts, TV3 va emetre el documental Enxaneta que ens va apropar el dia a dia dels castellers, ens va ensenyar les seves tècniques, però sobretot ens va demostrar que els castells formen part de la nostra identitat cultural, transmesa de generació a generació, representant sense cap mena de dubte un element clau de cohesió social i solidaritat.

Gràcies al seu fort arrelament a una part del territori nacional, els castells no només s'han conservat malgrat el pas del temps, sinó que a dia d'avui s'han estès fins a llocs de Catalunya que no tenien tradició castellera i, fins i tot, s'han universalitzat gràcies a haver-la declarat patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO.

Quan observes com es corona un castell, pas a pas, amb la col·laboració indispensable de tots els membres de la colla i a vegades, si el castell és molt complex, fins i tot s'hi sumen altres colles, en el moment que l'enxaneta culmina el castell i fa l'aleta, resulta evident que la glòria, el mèrit i l'èxit és de tots i cadascun dels que d'alguna manera o altra hi ha intervingut.

Aquests dies en que estem vivint uns moments extraordinaris, perquè som a les portes d'una de les cites històriques més importants que afrontem com a país, ens reflectim amb tot allò que ens defineix i que sense cap mena de dubte ens ha portat fins aquí. Tots aquests valors que els castells representen, entre d'altres, són els valors d'un poble que vol aconseguir el seu èxit col·lectiu amb l'alliberament nacional.

No som un poble que aconsegueix la glòria amb envestides, sang i fetge, ni aixecant a les espatlles els herois nacionals quan surten de la plaça de toros. Nosaltres som un poble que volem construir, com més amunt millor, entre música i rialles, amb la participació de tothom, fent pinya, des de la canalla fins als més grans, perquè estem convençuts que el castell que tenim entre mans, ha de reeixir, carregar-se i descarregar-se.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.