Bon Nadal i feliç Any Nou a la 'solidaritat'!

Mireia Ingla


Publicat: el 15/des/12
Opinió| Columnes

Si aquest 2012 hagués estat un any 'normal', aprofitaria la columna que precedeix el Nadal per desitjar-vos unes molt bones festes: 'Bon Nadal i feliç Any Nou', diria, però com que aquest any 2012 ha estat un any nefast i tot fa pensar que el 2013 també ho serà, sincerament, no em sento de tanta celebració.

Es tanca l'any i, com sempre, es fa el balanç d'allò que ha estat el més rellevant. Si fem el balanç del 2012, ras i curt, hem de dir que la pobresa al nostre país és cada cop més severa i més extensa. És a dir, que els pobres ho són més i n'hi ha més. Aquest és el resum del que ha estat aquest any, en la línia del que va ser el 2011 i, desgraciadament, el que continuarà passant el 2013.

La crisi sense precedents que estem patint està literalment devastant la nostra societat. Cada dia hi ha més famílies que perden el seu habitatge i el seu dia a dia consisteix en iniciar un periple de bon matí en busca d'aliments, roba i altres ajuts econòmics indispensables per tirar endavant la seva família. Tot això des de l'atur o, fins i tot, sense tenir dret a cap tipus de prestació econòmica i el que és pitjor, sense perspectives de trobar una feina.

Però aquesta desgraciada realitat no ens pot pas deixar paralitzats, al contrari, ens ha de fer creure més en els valors que com a societat tenim i la solidaritat n'és un. Catalunya és un país eminentment solidari, ho ha estat sempre, fins i tot quan les coses anaven tan bé que lligàvem els gossos amb llonganisses hi havia qui es preocupava d'aquells que no tenien aquesta sort, dels malalts, de la gent gran, etc.

La societat civil, a través de moltíssimes entitats, fundacions i associacions, sempre ha estat clau en el suport als col·lectius més vulnerables i sempre ha contribuït, al costat de les administracions i molts cops substituint-les, a la cohesió social del nostre país, que ens ha permès, fins a dia d'avui, assolir unes cotes de benestar social impossibles de somiar fa trenta anys.

A tota aquesta gent solidària, que fins ara sempre hi era i que en aquests moments és indispensable, els vull felicitar el Nadal i desitjar-los el millor per l'any vinent. Ells s'ho mereixen i el país els necessita!

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC a Sant Cugat