Les malalties de la democràcia actual

Jaume Massanes


Publicat: el 24/des/12
Opinió| Columnes

Criteris de votació.- Una gran majoria dels electors prenen la decisió del seu vot segons el contingut dels programes electorals. S'obliden d'analitzar i valorar la feina feta i el compliment d'allò que van prometre amb anterioritat. Malauradament no disposem de cap eina o sistema normalitzat que permeti el seguiment de la feina dels partits, dels polítics i de la seva avaluació al final del seu mandat, de si han complert o no, les promeses que estaven incloses dins dels anteriors programes electorals.

Escolta-ho

Alguns polítics, un cop obtinguda la legitimació a les urnes, no recorden la seva funció social de servei públic i acaben treballant per la seva promoció o ajupint-se a les pressions d'uns poders fàctics i econòmics.

La política com mitjà per guanyar-se la vida.- Hem d'establir els mecanismes per evitar que algunes persones solament entrin a la política com un mitjà per guanyar-se la vida. El concepte correcte ha de ser el de dedicar una etapa de la seva vida al servei de la gent. No fer-ho així suposa el risc d'avantposar el seus interessos per davant de la ciutadania, inclús oblidant-se molts cops dels principis i orientació del partit. S'han d'evitar els mandats llargs o la pràctica habitual d'anar saltant entre institucions (ajuntaments, consells comarcals, diputacions i governs).

Llistes tancades i imposades.- Actualment els electors només poden votar llistes tancades basades ens els jocs de poder dins dels partits polítics per posar-se en un bon lloc a la llista. Si els electors poguessin votar quins membres de cada candidatura són els seu preferits aconseguiríem que els candidats més coneguts, apreciats i valorats per el seu treball més proper passessin per davant del candidats imposats, més passius o més burocràtics.

És important que la nova llei electoral catalana es reorienti cap a les llistes obertes i amb fórmules semblants al sistema electoral alemany per fer compatible un sistema que fes l'elector més proper amb l'escollit i, a la vegada, que resultés proporcional.

En un debat organitzat per un diari de Catalunya, sobre la llei electoral, un 68% dels participants estaven d'acord amb aquesta fórmula electoral, consistent en votar, al mateix temps, un candidat directe i una llista de partit. Pel 86% era necessari un repartiment més proporcional dels escons, que fes efectiva la relació una persona, un vot. El 72% demanava que hi hagués llistes desbloquejades per poder marcar candidats preferents o de diferents partits.

Vedats tancats.- Les lleis electorals són eines creades per els partits actuals per la seva pròpia supervivència i per dificultar l'accés d'altres opcions polítiques. Durant els processos electorals els partits nous o petits tenen restringit els temps d'aparició en els mitjans de comunicació. També són habituals els programes del tipus 'cara a cara' o les tertúlies on solament poden participar els partits grans.

A tot això hem d'afegir el cost econòmic que representa els diners que les institucions donen mensualment a cada partit segons els regidors o diputats que tenen. En definitiva que amb els diners de tots els contribuents els estem finançant la propera campanya electoral. A més d'injust, ja que els partits haurien de finançar-se solament amb les quotes dels seus militants, és un greuge comparatiu amb la resta de partits que no tenen representació. A més hauria de ser públic l'origen de la resta d'ingressos que els partits obtenen durant les campanyes electorals.

Treball estèril.- No existeix cap sistema que obligui a que es facin efectives les mocions, acords o resolucions aprovades. Moltes es queden en bones intencions però difícilment es posen a la pràctica. És un tema molt greu que en l'empresa privada es consideraria delicte per incompliment de contracte.

Com a exemple dir que UASC va presentar una moció al ple de Sant Cugat i no va prosperar per els vots negatius de CiU i PP, ja els va bé així, perquè canviar-ho.

Valors menyspreats.- Molts polítics i els seus partits corresponents s'omplen la boca de conceptes bàsics per a la bona salut d'un sistema democràtic però després són els primers a posar totes les traves perquè la seva aplicació resulti mínima. Em refereixo a la transparència econòmica, informació a la ciutadania, consells de barri o les consultes populars sobre lleis i qüestions de gran importància a nivell nacional o local.

Per acabar vull dir-vos que és evident que Catalunya necessita una nova llei electoral per dignificar la política. Ara bé, el meu dubte és qui l'ha de redactar, deixo la pregunta a l'aire.


JAUME MASSANÉS és membre de la uaSC