Innocents!


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 29/des/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Escric aquesta columna el dia 28 de desembre, dia dels Sants Innocents en el nostre calendari religiós i tradicional. La paraula innocent té, com moltes, diferents accepcions en el diccionari i en l'ús que en fa la gent habitualment. Una de positiva és aquella que es fa servir per lloar l'actitud davant de la viuda i dels esdeveniments per part d'una persona que actual sense pensar malament, sense cap mena de prevenció i sempre amb efectes plens de bondat i, generalment, de forma altruista. Es diu que un innocent és el que no fa mal, aquell que està exempt de culpa perquè, generalment, ignora el mal. Hi ha un altra sentit, que també està molt en la nostre societat. Sempre però jo m'atreviria que ara més que mai, que diu que un innocent és una persona fàcil d'enganyar, sense malícia.

ESCOLTA-HO

Estem cansats de veure per la televisió, en els diaris, en revistes i comentaris, a gent que després d'estar al front de bancs i caixes, d'empreses i fundacions, de càrrecs públics que van des de President del Govern, central o autonòmic, tant li fa, d'alcaldies de ciutats grans i petites, o organismes directa o indirectament associats a l'administració dels bens públics, o de patronats d'empresaris o de sindicats, dir que són innocents quan les seves suposades o presumptes gestions o actes en contra dels imposants, dels ciutadans en general o dels membres dels grups que dirigien, ens diuen que han obrat amb traïdora o mala fe, que han estat protagonistes de desfalcs, robatoris, o accions directament irresponsables que, generalment, els han procurat ingressos milionaris al seu favor i en contra dels que havien dipositat la confiança en ells.

Diuen i repeteixen que són innocents inclòs quan els fets, els testimonis, els documents mostren i certifiquen el contrari i, generalment, a no ser que hagin fet alguna cosa malament que els deixa en mans dels seus propis companys de malifetes que no perdonen els que volen ser més llestos que ells mateixos, se'n surten de la difícil situació havent de reemborsar una misèria, a vegades ni això, i segueixen vivint davant de la societat com si res, com si fossin innocents.

Acaba un any, ja sabem tots plegats que aquesta és una convenció com altres i que, de fet, no s'acaba res si no que continua tot igual, amb la certesa que no hi ha res a fer o, que em perdonin els optimistes, poc a fer. Recordo aquell fragment tan il·lustratiu de 'Alícia a través del mirall', el segon llibre del personatge famós de Lewis Carroll, quan la noieta es troba amb Humpty Dumpty que li diu: 'Quan jo faig servir una paraula significa només allò que jo decideixo que signifiqui...'. Alícia li respon: 'La qüestió és si tu pots fer que les mateixes paraules vulguin dir tantes coses diferents'. I el tipus li contesta, sorneguer: 'La qüestió és, noieta, saber qui és el que mana. Això és tot'.

Doncs això mateix, saber qui és el que mana. Els hi desitjo, de veritat des de la meva innocència, un bon any 2013.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.