Un Nadal esperançat per a la cultura


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 29/des/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els que defensem que Catalunya té dret a ser un estat independent dins de la Unió Europea, a banda que l'estat espanyol ens discrimina i ens tracta injustament a l'hora de repartir els recursos econòmics que com a país generem i que a l'hora de complir les obligacions contretes amb Catalunya mai no arriba a fer-ho (actitud que ve de lluny), apel·lem a tot allò que com a nació ens caracteritza i ens fa sentir 'només catalans', que és la manera com els independentistes intentem explicar que els nostres sentiments nacionals no tenen cap lligam amb Espanya.

Aquesta identitat nacional, entre d'altres, la representen la llengua i la cultura, i dins d'aquesta segona, la cultura popular i tradicional. Les festes de Nadal és una de les èpoques en què el nostre patrimoni cultural es fa més palès: els pastorets, els pessebres vivents, les cantades de nadales al carrer, el caga tió... així com aquells espectacles propis d'un municipi concret com ara el Pedra i Sang santcugatenc. Tots els municipis catalans han aconseguit preservar allò que com a país ens identifica, a través de la implicació dels ciutadans i les ciutadanes.

En un món tan globalitzat, on els mitjans de comunicació i les xarxes socials ens permeten saber que passa a qualsevol part del món, quan encara està passant, ser capaços de preservar aquestes tradicions que ens caracteritzen i ens diferencien d'altres cultures és un gran mèrit, que només un poble viu és capaç d'assolir. La gran consciència nacional que com a societat tenim, ens permet preservar un patrimoni tan valuós com és la cultura popular i tradicional.

Hem de pensar que les influències de la cultura anglosaxona i la gran quantitat de catalans i catalanes d'origen espanyol podia haver estat un cop mortal per a les nostres tradicions i costums. Lluny d'això, hem estat capaços de recuperar-les, fer-les créixer i consolidar-les, gràcies a tenir unes administracions compromeses amb la defensa del nostre patrimoni cultural i sobretot gràcies a la societat civil que n'ha estat la protagonista.

Però cal que no defallim ni un moment en l'esforç de preservació d'aquest patrimoni cultural i n'assegurem la seva supervivència, que passa sense cap mena de dubte, per comptar amb les estructures d'estat que tant hem trobat a faltar a l'hora de defensar la nostra llengua i cultura permanentment assetjades per les polítiques dutes a terme per la majoria dels governs espanyols. Ser un estat independent sens dubte ens ho garantirà. Aquest Nadal del 2012 també és ple d'esperança cultural.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.