Que es foti el comerç local


Temes relacionats

Tots els partits menys el PP, en contra de liberalitzar els horaris comercials (17/set/12)


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villasenor


Publicat: el 16/gen/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests dies el concepte 'flexibilitat horària total d'equipaments comercials' ha tornat a sortir a la llum pública. Com sabeu, abans de l'estiu passat, el govern del PP va perpetrar un decret amb un nou reordenament comercial basat en la llibertat horària d'obertura del comerç, augmentant festius, hores i grandària dels centres.

Al mes de setembre passat, els partits (quasi tots) del consistori santcugatenc vam aprovar una moció que rebutjava aquesta legislació estatal. Una modificació del govern del PP que volia trencar profundament la legislació comercial mitjançant un decret, de compliment obligatori per totes les comunitats autònomes, que també vulnerav les competències de la Generalitat.

Sota el paraigües d'una pretesa liberalització en matèria d'horaris comercials i de promoció de les vendes, aquesta actuació condueix inexorablement cap a la destrucció del model comercial de proximitat de la nostra ciutat. El debat també va portar a definir l'actuació com que la desregulació dels horaris comercials, lluny de crear ocupació de qualitat, destruiria milers de llocs de treball al teixit comercial de proximitat. Aspecte defensat pels sindicats de treballadors de comerç i per la 'patronal' del petit comerç.

Ha passat el temps i aquests dies els representants del PP a Sant Cugat han realitzat diferents declaracions públiques (en articles i piulades) defensant el projecte desregulador amb els següents arguments:

- 'Els petits comerços estan destruint moltíssima ocupació

- 'La nostra economia necessita més flexibilitat i el sector comercial no pot ser l'excepció'

- 'Per a l'esquerra més radical i rància una mesura com la flexibilització d'horaris és anar en contra dels petits comerços'

- 'De moment vull pensar que hi ha membres (dels comerciants associats) que s'han deixat politizar o influenciar' (atès el posicionament contrari de l'associació de comerciants de Sant Cugat a la liberalització d'horaris comercials)

Home, crec que dir que el petit comerç està destruint moltíssima ocupació mereix alguns comentaris:

- Molts comerciants són els mateixos empresaris (i molt sovint estan sols), els comerciants estan passant una situació de moltes hores de treball i una gra davallada de vendes provocada per la crisi i els augments d'IVA

- Molts comerciants de Sant Cugat porten mesos (o anys) aguantant sense beneficis. Una oferta comercial on es beneficia els grans establiments comercials portarà a la seva fi o a una situació extrema.

- Amb la liberalització dels horaris es genera encara més temporalitat perquè se substitueix la feina estable per una temporal, precària i de major jornada laboral.

- La persecució dels drets laborals s'ha definit en la reforma laboral de fa uns mesos, ara trenquen la (poca) conciliació de la vida laboral i familiar dels comerciants i dependents de comerç.

- Aquests comentaris (i polítiques) degraden el model de comerç de proximitat a la nostra ciutat perjudicant al comerç minorista i l'equilibri comercial necessari

- Bramar que la posició dels comerciants santcugatencs està polititzada és sobrer. Sobretot quan la patronal del petit comerç, la majoria dels partits (menys el PP) i la federació de consumidors ha rebutjat la postura Popular.

- Suposo que tothom passeja pel carrer i veu com hi ha una gran mortalitat de botigues, bars o altres establiments. Comerços locals i tradicionals que, en molts casos, desapareixen per sempre i es van substituint per franquícies.

Vostès mateixos.

FERRAN VILLASEÑOR és portaveu municipal del PSC





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.