Què vol dir que el poble de Catalunya sigui sobirà?


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 28/gen/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Des del passat 23 de gener de 2013, el poble de Catalunya ja és sobirà després que ho aprovés majoritàriament el nostre Parlament. A ningú se li escapa que aquesta declaració de sobirania és, sense cap mena de dubte, una de les fites més importants de la nostra història més recent. Ho és perquè gràcies a aquesta decisió parlamentària, ara som els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya qui podrem decidir el nostre futur més immediat.

Els que portem tants anys defensant el dret a l'autodeterminació dels pobles, estem molt emocionats de poder viure un fet tan excepcional per a Catalunya. Però els que s'ho miren des de fora (Europa, Estats Units....), aquesta declaració els deu haver semblat fins i tot redundant. Com pot ser que un país que es diu demòcrata, que forma part de la UE i que s'omple la boca parlant de la sacrosanta Constitució, sigui tan incapaç de reconèixer un dels drets fonamentals reconegut en la Declaració Universal dels Drets Humans? Però el que encara és més incomprensible, com pot ser que una institució sobirana i legítima com ara una cambra de representants del poble, aprovi majoritàriament una declaració que li permeti decidir el seu futur com a país i l'Estat espanyol continuï sense respectar-ho?.

És clar que tots els que se n'estranyen són països demòcrates de veritat i creuen que la democràcia està al servei de la legalitat i no a l'inrevés, de manera que quan majoritària i legítimament el poble pren una decisió, aquesta és la que s'ha de tenir en compte i si cal adaptar les lleis a aquesta nova conjuntura, es fa i a córrer. Aquesta és la facultat que tenen les Cambres legislatives, fer lleis noves i adaptar el marc legal a la realitat de cada moment, sense aferrar-se a l'status quo. D'això, se'n diu democràcia en estat pur.

Quan una societat té assumit que cal fer prevaldre la democràcia per damunt de tot, sempre hi sortirà guanyant. Gràcies a això, hem superat flagrants injustícies i desigualtats històriques arreu del món, com ara l'esclavatge, i s'han reconegut drets fonamentals que ara considerem elementals, com el sufragi femení, els drets dels treballadors i un llarg etcètera.

Els que el passat dia 23 van votar que no al fet que el poble de Catalunya pugui exercir el dret a decidir i, fins i tot, aquells que van ser incapaços de romandre asseguts als seus escons perquè no toleren observar com les seves opinions no són majoritàries, o dit d'una altra manera, els costa molt respectar aquesta democràcia que permet canviar l'status quo, poden estar molt tranquils. Que el poble de Catalunya sigui sobirà vol dir que tots i cadascun dels ciutadans i les ciutadanes podran decidir lliurement que volen per al seu país, sense imposar res per part de ningú. Per fi Catalunya podrà ser un estat demòcrata de debò. En canvi, n'hi ha d'altres que sempre seran uns aficionats!

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC a Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.