Transparència i mitjans públics

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 19/feb/13
Opinió| Columnes

Veig amb satisfacció que el document de 'Mesures per garantir la transparència i el bon govern en l'actuació municipal', aprovat per unanimitat al ple municipal d'ahir, subratlla la importància de fomentar el dret a la informació garantint un funcionament plural dels mitjans de comunicació locals.

Escolta-ho

En concret, el punt 3.1. del document diu: 'Tal com és pràctica habitual, es garantirà la pluralitat ideològica i l'expressió de les diverses sensibilitats polítiques als mitjans públics de comunicació locals'.

La pluralitat -no només política, sinó també social- és la raó fonamental que justifica l'existència de mitjans de comunicació públics. El mitjans privats poden tenir línies editorials partidistes o corporativistes, si així ho decideixen els seus gestors d'acord amb els interessos dels seus propietaris. Per als mitjans públics, en canvi, l'única línia editorial ha de ser reflectir de forma plural les sensibilitats existents a la societat en què s'inscriuen, les majoritàries i les minoritàries, aconseguint ser alhora el mitjà de tots i el de ningú en concret.

Aquest equilibri és precari i està sotmès a alguns condicionants. Però el capteniment dels gestors de mitjans públics ha de ser aquest: recordar en tot moment que estan al servei de la ciutadania i no dels governs, i que la seva prioritat ha de ser defensar el dret a la informació de la població.

Celebro que un acord subscrit per tots els grups polítics municipals deixi clar que disposar de mitjans públics plurals afavoreix la transparència i el bon govern. Diu molt de Sant Cugat.

MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat
@MiquelHerrada