Dia Mundial del Teatre i 364 dies més

Eduard Jener


Publicat: el 6/abr/13
Opinió| Columnes

L'any 1961 l'Institut Internacional del Teatre va instaurar el Dia Mundial que es celebra arreu del món el dia 27 de març. Jo no crec massa amb això dels dies mundials dedicats a qualsevol cosa i, a vegades, les més impensades i/o exòtiques, però entenc que és una manera de posar el focus sobre d'alguna qüestió i que serveix per insistir i recordar aspectes de la vida cultural, econòmica, social o de salut tan importants i evidents que no hauria de fer falta recordar-ho amb un dia perquè caldria que estiguessin sempre en l'agenda de les administracions públiques.

Escolta-ho

Dit això passo a comentar que aquest any el manifest ha estat escrit per Dario Fo, un dels poc homes de teatre que ha rebut el Premi Nobel de Literatura. Fo és un autor consagrat però també i, abans que res, un actor i director que ha estat sempre funcionant en els límits que les societats marquen que, en definitiva, és l'espai que ofereix la possibilitat de criticar, de qüestionar, de fer pensar enfront de la cosa establerta, conservadora, única i, diguem-ho així, defensora de la moral de façana.

El seu manifest respon precisament a aquesta característica de per vida que cap premi ni l'èxit obtingut amb el públic ha modificat. I comença així: 'Fa molt temps el poder va prendre una decisió intolerant contra els comediants al expulsar-los del país'. Fo és italià i, per tant, parla sobretot d'Itàlia però, malauradament, tot el que diu citant fets del Renaixement o del segle de la Contrareforma o dels darrers anys de Berlusconi, ens sona a nosaltres aquí, a Espanya i a Catalunya, com si parles de casa.

Les darreres estadístiques i declaracions fetes a Espanya expliquen que, des de Setembre o sigui des de l'aplicació del nou IVA del 21%, el percentatge més alt aplicat a qualsevol país de la Unió Europea, la baixada d'espectadors ha estat superior al 30%. Les conseqüències estan a la vista: tancament de teatres, menys funcions inclosos els teatres públics per reducció de subvencions, a vegades fins el 50%, operacions de micromecenatges per tirar endavant activitats d'arts escèniques, companyies de dansa desballestades, i un llarg etcètera que aboca aquest sector a una eliminació mai vista.

Molta gent pensa que el teatre és només un entreteniment. Els polítics que ens governen, alguns del PP segur, ho han dit amb aquestes paraules, sense pensar que el teatre, les arts escèniques, formen part de la cultura i la cultura és essencial pel progrés de l'ésser humà per ser això, humà. Avui, al TA, demà a Mirasol, probablement a altres llocs de la ciutat és llegirà el text d'en Fo i/o el d'en Lluís Pasqual fet en nom de l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya. Dia del Teatre i 364 dies més.

EDUARD JENER és crític cultural