La crisi econòmica i la violència de gènere van de la mà


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 1/jun/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A dia d'avui, superat l'estil de vida que portaven les nostres mares i àvies, la violència de gènere és l'única herència que no hem estat capaços de gestionar com a societat moderna. La qual cosa em fa pensar que potser no som tan moderns com ens pensàvem quan encara mantenim estereotips, llenguatge i tòpics sexistes.

Encara que podria semblar molt obvi, aquest no és un problema d'àmbit privat, ni íntim, ni de parella, ni de família. La magnitud de la tragèdia ens va fer reflexionar com a societat i els poders públics van haver d'agafar les regnes, creant una xarxa legislativa, judicial, pedagògica, comunicativa i de protecció social a les víctimes, per tal d'iniciar una lluita sense pietat contra els maltractadors.
Les xifres de dones mortes a mans dels seus marits o parelles en el que portem d'any, són molt poc esperançadores. La maleïda crisi econòmica que travessem ha impactat de ple en els col·lectius més vulnerables: la gent gran, les persones menors d'edat i les dones. Hi ha més dependència econòmica que mai de la dona respecte de l'home, ja que l'atur femení supera el masculí.
Perdre la feina, l'habitatge, els ajuts socials i augmentar d'aquesta manera les càrregues familiars són desencadenants clars de crisi dins de la parella. Les ruptures familiars no són fàcils i les seves conseqüències tampoc. Divorciar-se costa diners i si ja és difícil mantenir un habitatge a dia d'avui, mantenir-ne dos esdevé impossible. Aquesta realitat fa que moltes parelles es vegin obligades a conviure sota el mateix sostre i automàticament el malestar acaba originant greus situacions que massa sovint desencadenen episodis de violència física o psicològica. Paradoxalment, les denúncies per maltractaments han disminuït perquè sense feina, ni casa, ni recursos, on vas?
Són moltes les nefastes conseqüències d'aquesta terrible situació econòmica i social que ens toca viure, no sé si com a societat ho aguantarem massa temps més. Hi ha coses que mai tornaran a ser iguals, per això hem de buscar la manera de sortir-ne reforçats i ser capaços entre totes i tots de fer un país millor del que tenim ara. És la gran oportunitat i l'única. Però hi haurà dones, que pel sol fet de ser-ho, ja no tindran mai més aquesta oportunitat. La desigualtat de gènere més la crisi que patim se les haurà endut massa d'hora.

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.