Lectures a la fresca amb Espriu


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 29/jun/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dimarts passat, dia 25, es presentava el novè cicle de Lectures a la Fresca organitzades per l'associació Amics de Pedra i Sang. Es tracta, aquesta vegada, de fer tres lectures dramatitzades, cada vegada més representacions i menys lectures com sabeu, d'alguns textos del genial escriptor aquest estiu de l'any 2013 quan en fa 100 que va néixer i, precisament, el mateix mes de juliol. Unes lectures que sembla seran més a la fresca que de costum perquè les previsions del temps auguren que continuaran les temperatures més baixes del que és habitual.

Un monogràfic adscrit a l'Any Espriu i amb la col·laboració personal del seu comissari, Xavier Bru de Sala, present el dia de la roda de premsa en aquesta manifestació específica de que 'ens mantindrem fidels el meu poble i jo'. Un nou cicle que corrobora el nivell de qualitat artística de les representacions, l'arrelament d'unes manifestacions culturals en el calendari ciutadà i la confirmació d'un col·lectiu de dones i homes de teatre del poble que malden per oferir amb rigor i voluntat de servei una festa de la cultura i del gaudi intel·ligent.

A la plaça de Barcelona, el dia 4 a les deu de nit, 'Sinerama', un cabaret literari a partir de textos narratius i poètics amb dramatúrgia de Dolors Vilarasau. Una combinació peculiar espriuenca, el dijous 11 a la plaça de l'Alcalde Magí Bartralot, 'Conversió i mort d'en Quim Federal', dirigida per Dolors Vilarasau i 'Primera Història d'Esther', dramatúrgia d'Ignasi Roda i, finalment, el dijous 18 (data significativa pels més grans de 50 anys i oblidada afortunadament pels més joves) una versió a càrrec de Txell Roda de 'Antígona', una magistral aportació d'Espriu al mite clàssic.

Espriu ara i sempre, però potser Espriu ara més que mai quan tornen a bufar vents perillosos a la pell de brau, una de les quimeres del propi Espriu que va escriure un llibre de poemes amb aquest títol en el seu intent de entendre i reconcilia les diverses parles i sentiments d'aquest racó de món, d'aquest final del continent euro asiàtic que és la península ibèrica.

Valle Inclan, a qui Espriu considerava un dels millors creadors de llengua, deia 'els herois clàssics reflectits en els miralls còncaus donen l'esperpento. El sentit tràgic de la vida espanyola només pot donar-se amb una estètica sistemàticament deformada'. Espriu, que deia de si mateix que no tenia capacitat d'inventar, va prendre nota de Brecht i de Valle Inclan, i li va sortir la poètica i els personatges que podreu veure les nits dels tres propers dijous de juliol. No us ho perdeu!

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.