El concert i TV3


  • Comparteix:

daniel.ruiz-trillo

Daniel Ruiz-Trillo


Publicat: el 6/jul/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Segur que molts santcugatencs hi eren, al concert per la llibertat. Ja fa més d'una setmana i encara se'n parla, però malauradament hi predominen els atacs i les manipulacions. Alguns diuen que va ser un deliri, d'altres diuen que TV3 no és neutral i que és un instrument del sobiranisme, d'altres diuen que s'utilitza la música amb finalitats polítiques i, fins i tot, n'hi ha que afirmen que va costar omplir el Camp Nou, cosa que U2 sempre aconsegueix.També es va afirmar que només hi havia cantants vells, i no pas joves o grups actuals.

Desmentiré una a una totes aquestes falsedats. Per començar, cal ser conscient que la germanor, l'energia, el seny i la fermesa dels 90000 assitents demostren que no va ser cap deliri, al contrari, un espectacle musical amb un rerefons polític molt clar, que en cap moment es va amagar. Pel que fa a TV3, voldria saber quants partits d'Espanya, del Betis, del Sevilla, de l'Athlètic de Madrid, del Saragossa o del Múrcia ens hem empassat per TV3, o quantes entrevistes, reportatges i notícies sobre la família reial espanyola, els ministres espanyols, la jet set espanyola, artistes i esportistes espanyols o el temps que fa a Espanya. La música, amics meus, forma part de la cultura humana i, per tant, l'home la pot utilitzar amb la finalitat que vulgui.

Des de fa un mes, sempre he sentit a dir que en dos dies es van vendre més de la meitat de les entrades i que tant va ser l'èxit que se'n van vendre milers de darrera l'escenari, a més U2, que porta més de de 30 anys als escenaris i venents milions de discos a tot el món, és normal que ompli, sobretot quan sona a les ràdios de mig món, cosa que per exemple no passa ni amb Lluís Llach ni amb altres dels cantants del dia 29. Quant als cantants que hi van actuar, caldria recordar als mentiders i als desmemoriats feixistes que, si bé hi havia molts dels 'clàssics' dels anys 60, molts dels cantants són joves i ben actuals: Gossos, Andreu Rifé, Cesk Freixas, Pau Alabajos, Pastora, Ivette Nadal, Beth, Els Amics de les Arts, Bikimel, Josep Pedrals, Jofre Bardagí, Gerard Quintana, Cris Juanico, Pep Sala i molts d'altres. A més de la diversitat d'orígens, escoles, generacions, arts i sexes dels participants, també hi va haver una gran diversitat lingüística (sis idiomes), cosa que desmenteix molts dels mites de l'anticatalanisme més visceral i més sectari, aquell que crea desunió, odi i recança amb manifestos lingüísticament incendiaris.

DANIEL RUIZ-TRILLO és escriptor
darrutri@gmail.com



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.