El compliment de les ordenances municipals sobre civisme és, sobretot, un dret dels ciutadans


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 6/jul/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els comportaments incívics, si bé minoritaris a la nostra ciutat, suposen un atac a la convivència, una actitud d'insolidaritat i una falta de respecte cap a la immensa majoria de ciutadans que assumeixen cívicament els drets i deures derivats de la seva condició.

ESCOLTA-HO

Es fa necessari que tothom senti l'espai públic com a seu i que ciutadans i ciutadanes se sentin partícips de la vida en societat. L'objectiu de les ordenances municipals no ha de ser només lluitar contra les conductes incíviques, sinó que ha d'anar més lluny i generar una cultura cívica que, més enllà de l'assumpció d'una sèrie de normes de comportament o d'urbanitat, fomenti la capacitat de tothom d'implicar-se i sentir-se co-responsable del que passa a la seva ciutat o al seu poble.

D'altra banda, les conductes incíviques a la via pública obliguen a destinar grans sumes de diners públics per a tasques de neteja, manteniment, reparació i reposició de béns; aquestes despeses podrien tenir una altra destinació. Per això, l'exigible respecte dels espais públics i del patrimoni de la nostra ciutat contribueix, a més, a millorar la gestió dels diners públics, permetent aplicar més recursos amb racionalitat al més prioritari.

Es per això que UASC proposa a l'ajuntament de Sant Cugat l'inici d'una campanya per donar a conèixer als santcugatencs i santcugatenques les ordenances municipals amb l'objectiu de millorar, encara més, el civisme a la nostra ciutat.

UASC proposa obrir tres línies d'actuació:
- La informativa, consistent en fer arribar a la gent el contingut de les ordenances, en definitiva, els seus drets i les seves obligacions. Es tractaria, doncs, de fer arribar a tots els domicilis i als nouvinguts una informació bàsica però indicant també com consultar tota la informació detallada a la web municipal. Al mateix temps, i regularment, es realitzarien campanyes de sensibilització als mitjans de comunicació de la nostra ciutat, indicant també els costos derivats de l'incivisme.

- La formativa, mitjançant la implantació definitiva de la figura de l'agent cívic. Recordem que des de l'any 2002 l'ajuntament de Sant Cugat ja ho ha intentat en diverses ocasions amb bons resultats, però sense continuïtat. L'objectiu d'aquests agents (voluntaris, jubilats i gent a l'atur) és sensibilitzar, informar, i advertir sobre els comportaments incívics i oferir alternatives. Poden actuar, per exemple, en casos d'aparcaments en lloc prohibit, la no recollida de les defecacions dels gossos a la via pública, l'ús incorrecte dels contenidors de deixalles, etc...

UASC creu que la seva viabilitat és possible perquè, com valor afegit, també poden oferir altres prestacions com ajuda a les entrades i sortides de les escoles, pacificar i regular la circulació de bicicletes per els carrers del centre, facilitar informació d'irregularitats a la policia municipal o facilitar avisos als serveis urbans de l'ajuntament quan es detectin defectes a la via pública.

- Sempre i com últim recurs, ens quedaria la línia sancionadora ja contemplada dins de les ordenances municipals.

Finalment volem tornar a recordar que el compliment de les ordenances municipals sobre civisme és, sobretot, un dret dels ciutadans que si assumeixen cívicament els drets i deures derivats de la seva condició.

JAUME MASSANÉS I PAPELL és portaveu d'Un Altre Sant Cugat (UASC)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.