Sant Cugat i la música


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 13/ago/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest cap de setmana coincideixen diferents concerts prou interessants en el Teatre Auditori de la ciutat. Ahir divendres (quan es pengi aquesta columna en la web de Cugat.cat) haurà actuat el Cor del Liceu, amb un programa prou engrescador. Avui, dissabte, tindrem un concert d'una conciutadana, Cristina Casale, pianista que després d'una època retirada dels escenaris i torna, sembla, amb ganes renovades i un muntatge que uneix la música diversa, incloses bandes sonores cinematogràfiques, amb un sopar a l'intermedi. Finalment, diumenge, el tradicional concert de Sant Jordi de l'Orquestra Simfònica Sant Cugat, amb una oferta que qualifica de 80/20, és a dir, quatre parts de música catalana i una de nord-americana.

ESCOLTA-HO

Però és que al Casal de Joves de Torreblanca JAZZ EN VIU organitza una jam session el mateix divendres i, a la mateixa hora, nou i mitja de la nit, a l'església de Sant Pere, al Monestir, es presenta de la mà d'Ariadna Savall i altres col·laboradors, un concert per recollir diners per la nova escola de música Waldrof-Steiner de Bellaterra. El dissabte, a les sis de la tarda concert d'alguns dels guanyadors del concurs de l'any passat organitzat per Joventuts Musicals i, altra vegada a l'església, a les nou de la nit, concert benèfic a càrrec del violinista Francisco Jimeno, en benefici de Càritas. Impossible doncs poder estar a tots els esdeveniments musicals.

Mozart, l'any 1791 a punt de morir, encara creu en l'efecte catàrtic de la música. Tant pel compositor com pel oient que demana ho sigui d'una manera activa. Creu que la composició és un exercici de suprem equilibri i no només el desfogar-se per una vivència i sempre, inclòs en les seves creacions més tristes, procura no tancar en un clima de desesperació sense remei si no que acostuma a obrir una escletxa per l'esperança. Així l'obscuritat és torna llum i la tristesa, alegria.

Si hi ha alguna persona que jo hagi conegut que transmetia aquesta sensació, aquesta va ser sens dubte Victòria de los Ángeles. Recordo a la soprano que va ser conciutadana nostre els darrers anys de la seva vida, perquè el dimecres dia 24, a les set de la tarda, a l'Arxiu Nacional de Catalunya es farà un passi de 'Brava, Victòria', un esplèndid documental de Maria Gorgues, una periodista veterana de les iniciadores de TV3, que també va viure bastants anys a La Floresta i que recomano a tothom pel seu rigor musical, històric i, sobretot, per la qualitat humana que hi traspua.

La música a Sant Cugat es poderosa. La taula de participació oberta pel Consell de Cultura ens parla de la diversitat i el gran nombre d'entitats i persones que viuen per ella. Una celebració del Dia Mundial que està preparant-se pel mes de Juny ens ho demostrarà una vegada més.

EDUARD JENER és crític cultural


Columna publicada originalment el 20 d'abril de 2013



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.