La fi del petit comerç tradicional de proximitat

Jaume Massanes


Publicat: el 20/jul/13
Opinió| Columnes

Només cal passejar per l'eix comercial de Sant Cugat per adonar-nos que ja casi no queda res del petit comerç tradicional a la nostra ciutat. Algú, en el seu dia, va dissenyar un model de ciutat per a Sant Cugat on aquest petit comerç de proximitat aniria desapareixent en favor de las grans cadenes i les franquícies.

Escolta-ho

Ara, a Valldoreix, algun deixeble avançat ha decidit apostar per crear una gran àrea comercial i un mercat municipal al costat de la plaça de Can Cadena, just quan a cinc minuts de cotxe tenim, recentment inaugurats, uns serveis similars a tocar de l'estació de Mira-sol.

Malauradament, si no ho impedim, el petit comerç de tota la vida a Valldoreix, oblidat per l'EMD des de fa temps, també desapareixerà lentament.

No els importa el futur dels botiguers ni la gent que quan necessita una ampolla de llet, sucre, o la fruita del dia, ho tenen a pocs minuts de casa.

Tampoc els importa la funció que el petit comerç de Valldoreix fa en favor de la cohesió social al transformar-se en punts de trobada on la gent pot relacionar-se amb altres veïns.

Als comerços que formen part de l'historia de Valldoreix com els 'colmados' (botigues de queviures) Victor, Belmonte i Los Maños, la peixateria Rosita, el forn de pa Vall D'Or i d' altres que ara no recordo, amb més de 30 anys d'activitat, ja els estan preparant el certificat de defunció.

Avui no toca, però un altre dia ja parlarem del què pot suposar aquesta gran àrea comercial i el mercat municipal al costat d'una plaça on passen cada dia 30.000 cotxes i amb una manca important d'espais per aparcar.

JAUME MASSANÉS I PAPELL és portaveu d'Un Altre Sant Cugat (UASC)