Previsions meteorològiques


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 21/set/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La secció del temps és, en tots els telenotícies del món, una de les més esperades i seguides. Tothom vol saber que passarà, amb el temps, com és el cas de que parlem, com en la vida. Aquesta columna es penjarà, suposo, el dia en que comença la tardor i la tardor arriba calenta, com si fos l'estiu, o a punt de florir moltes novetats, com si fos la primavera. Després de la cadena humana (no m'agrada el concepte cadena però ara ja es necessari per entendre'ns) se'n disparat totes les alarmes. Alguns proclamen que caurà uns xàfecs que ens deixaran inundats, altres arriben a proclamar que serà un tsunami que arrasarà tot el país (Catalunya, vull dir) i no quedarà pedra sobre pedra. N'hi ha que pregonen que si Catalunya fa la consulta i aconsegueix la independència el territori es desenganxarà de la península ibèrica i començarem a flotar per la mar mediterrània sense control.

És clar que també n'hi ha uns altres que estan convençuts que després de la votació, que estan absolutament segurs que donarà una majoria absoluta pel sí, en un tres i no rés, és a dir després d'unes pluges reparadores que faran florir les flors de la independència, ens trobarem vivint en el paradís terrenal, on els rics seran caritatius i justos i repartiran les seves riqueses, els lladres, corruptors i corruptes emigraran a altres llocs, les pluges plouran on i quan convingui a les collites, els nens i les nenes seran educats, intel·ligents i estudiosos i, per no allargar-me massa, la felicitat regnarà arreu.

Jo confio en que no hi haurà cap terratrèmol, ni cap moviment de terres inesperat i, sobretot, espero que hi hagi molta serenitat i paciència, perquè l'estricte sentit històric i de justícia en diu que la consulta, el referendum, la votació, digueu-li el nom que vulgueu, s'ha de deixar fer i cal fer-la per sortir, finalment, de dubtes i saber realment quants voten, dels que poden votar, què voten i, per tant, que és el que volen, i en quines proporcions es manifesta tot això.

I després, si la participació és com cal que sigui (més del 80%), i el vot favorable és suficient (més del 70%) cal seguir treballant, amb serenitat i paciència, com deia abans, i anar fent perquè els uns (els espanyols) i els altres (la Unió Europea) facin els canvis legals perquè la cosa tiri endavant (sense oblidar als membres del Consell de Seguretat de la ONU que tenen el dret de veto).

No hi ha cap constitució, tractat, conveni, reglament, etcètera, que no s'hagi canviat en el seu moment si convé fer-ho i els interessats ho volen així. I, escolteu, hi ha països que estan fora d'aquesta hipòtesis que en diuen Unió Europea que viuen i molt bé al marge de les seves normatives i de la seva moneda. Primer independència, després treballar per que Catalunya sigui un pàtria rica i plena i justa i culta. Per tothom!

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.